Yoksulluğa Savaş Açtı

Bigpara Haber
Dijital geleceğinin en büyük savunucu ve dünyanın en zengini Bill Gates, 6 milyar insanın yarısı günde 1 doların altında gelire sahipken onlara su ve yiyecek taşımalıyız. Bilgisayar değil dedi


William Gates III. Ya da daha dünya kamuoyunda tanındığı adıyla Bill Gates... Yazılım devi Microsoft`un iki kurucusunda biri ve dünyanın en zengin insanı. Birbirinden önemli ve vazgeçilmez yazılımları ile dünya ekonomisinde devrim yaratan Microsoft`un mimarı, dijital geleceğin de en büyük savunucusu. Ya da eskiden öyleydi. Onu eski özellikleriyle tanıyanlar bilgisayarlaşmanın dünyanın bütün kronik sorunlarının üstesinden geleceğini savunması için Seattle`da bir konferansa çağırdı. Ama Gates konuşmasına bir soruyla başladı ve herkes donup kaldı: Günde 1 dolarla yaşamının ne olduğunu biliyor musunuz? Ses yok! Gates devam etti: Evinizde elektrik olamaz değil mi?. Birileri Güneş enerjisi diyecek oldu. Gates hemen cevapladı: Günde bir dolar gelirle evinize güneş enerjisi sistemi kuramazsınız. Sadece gıda satın alırsınız ve hayatta kalmaya çalışırsınız.


Dijital gelecek ütopyaları son yıllarda bilişim sektörünün aktörlerinden uluslararası mali kuruluşlara birçok gelecek mühendisinin en sık işlediği temalardan biri. Bilişim sektörü stratejistleri, tıpkı gittikçe ucuzlayan cep telefonları gibi, teknolojinin de ucuzlayacağını savunarak yakın bir gelecekte Afrika`nın en yoksul ülkelerinin bile ileri teknoloji firmalarının pazarı haline geleceğini öngörüyor.Başta Dünya Bankası olmak üzere önde gelen uluslararası finans kuruluşları ve Birleşmiş Milletler`in ilgili kuruluşları, Afrika`nın sefaletten kurtulması ve anti demokratik rejimlerden kurtulması için eğitim amaçlı bilgisayar ve internet kullanımının artırılmasına yönelik programlar hazırlıyordu.


Oysa Bill Gates Afrika`nın en ücra köyünün bile internete bağlandığı bir ütopya inancını kaybetmemekle birlikte önceliğin, dünyada sefaletin ortadan kaldırılmasına verilmesini istiyor. Gates Afrikalı annelere bilgisayar verseniz ne olur. Bilgisayara gidip `çocuğum ölüyor. Bize yardım et` dese ne diyeceksiniz diyor. Gates, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler`in ülkeler arasında dijital uçurumun kapatılması çağrılarını da redderek, Dünyada 2 milyar insanın acil yiyecek, temiz su, bulaşıcı hastalıklara karşı ilaca ve tıbbi bakıma ihtiyacı var. Lap top bilgisayar, cep telefonu ve internete değil dedi.


Gates, konuşmasında bir itirafta da bulundu. Gates, eşi ile birlikte kurduğu Bill ve Melinda Gates Vakfı ile yardım faaliyetlerine başladığında `çok saf` olduğunu kabul etti. Bilgisayarların ve enformasyon teknolojilerinin dünyanın yaralarını sarabileceğini sandığını itiraf eden Gates, artık önceliklerinin değiştiğini ve vakfa bağışladığı 21 milyar doların üçte ikisini insani yardımlara aktaracağını sözlerine ekledi. (YENİ BİNYIL)

Diğer Genel Haberleri