Yılmaz`dan AB`ye Sert Yanıt

Bigpara Haber
Brüksel`de Türkiye`nin AB`de yeri yok diyen Alman parlamenter Yılmaz`ı kızdırdı: sizin için dinimizi değiştirmeyiz


Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz`ın Brüksel`de son derece olumlu bir havada başlayan temasları, Hanns Seidel Vakfı`nın Avrupa Parlamentosu`nda Türkiye -Avrupa Birliği ilişkileri konusunda düzenlediği seminerde gerginliğe dönüştü. Alman Parlamentosu`ndaki CDU / CSU grubunun Başkan Yardımcısı Michael Glos`un Türkiye`nin AB`de yeri yok sözlerine Yılmaz, Sizin için dinimizi değiştiremeyiz yanıtını verdi. Glos`un, Türkiye`ye adaylık verilmesine ve üyeliğine karşıyız. Kültürel ve fikri açıdan Türkiye AB`ye uygun değil. Jeopolitik önemi gereği özel statü verilsin yönündeki ifadeleri üzerine söz alan Yılmaz, AB içinde Türkiye`ye yönelik politikaları hep Almanlar`ın şekillendirildiğini dile getirdi. Yılmaz, Helsinki`de belirleyici unsur Almanya oldu. Almanlar bunu şimdiye kadar itirafa yanaşmıyorlardı. Glos`un sözleri bunu kanıtladı. CSU, Türkiye`nin adaylığına bu kadar karşıysa, suni argümanlar aramasın. Sizin tek nedeniniz var. Onu da zaten söylüyorsunuz: Türkiye`nin Hıristiyan olmaması. Sizi hiç ilgilendirmeyen insan hakları gibi konuları önümüze sürmeyin dedi.


DİNİMİZİ DEĞİŞTİREMEYİZ;

Alman parlamenterin, Türkiye için özel statü sözlerine de yanıt veren Yılmaz, İddia ediyorum, Türkiye, ekonomik kriterler açısından adaylar arasında hedefe ulaşacak tek ülke. Hangi özel ilişkilerden bahsediyorsunuz? Biz AB`nin kıyısında, özel ve özelleştirilmiş bir ülke olmak istemiyoruz. Biz üye olmak istiyoruz. Ama bunun için dinimizi değiştirmemizi istiyorsanız bunu yapamayız diye konuştu. Yılmaz`ın tutumu karşısında şaşıran Glos, Dininizi değiştirmenizi kimse istemiyor derken, AB Komisyonu`nun Türkiye Masası Şefi Alain Servantie, Din anlaşmalarımızda hiç söz konusu olmamıştır. Din tezinin savunulmamasını kararlaştırdık. Türkiye`de aday statüsüyle ilgili büyük adımlar atılıyor açıklamasını yaptı.


Türkiye`nin AB Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan Vural da, Glos`u olaylara
Bavyera perspektifiyle bakmakla suçlayarak, Olaylara global yaklaşın. Olguları olduğu gibi kabul etmelisiniz. Savaşacaksanız o işi aranızda halledin. Statik düşünceye göre Almanlar`ın hiç bir kuruma üye olmaması gerekirdi değerlendirmesinde bulundu. (MİLLİYET)

Diğer Politika Haberleri