Yıl sonu altın fiyatları ne olur?

Saxo Bank Global Emtia Strateji Müdürü Hansen, altın konusunda yapıcı olmaya devam ettiklerini belirtti.

Bigpara Haber

Saxo Bank Global Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında emtia piyasalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hansen, petrol ve endüstriyel metallerin belirleyici olduğu emtia fiyatlarının, son 10 yılı aşan bir sürenin en düşük seviyelerine gerilediğine işaret etti.

Küresel ekonomide talebin düşüş sinyali verdiğini anlatan Hansen, dünyada başlıca emtia tüketicisi Çin'deki yavaşlamanın da talebe yönelik endişeleri tetiklediğini kaydetti. Hansen, böyle bir ortamda yatırımcıların "güvenli liman" arayışına girdiğini aktararak, "Son bir kaç yılda altının güvenli liman rolü ciddi biçimde yara aldı. Altının bu rolü geri alması için fırsatlar doğdu ancak Yunanistan kaynaklı endişeler, gelişmekte olan piyasalar krizi ve borsalardaki zayıflama, bu fırsatları destekleyecek ortam yaratmadı" diye konuştu.

AA'nın haberine göre; son piyasadaki belirsizliğe, 10 Ağustos'ta Çin'in para birimi pozisyonunu düzenlemede izlediği yöntemleri değiştirmesinin neden olduğunu vurgulayan Hansen, "O günden bu yana TL ve S&P 500 endeksinin yüzde 8 değer kaybettiğine şahit olduk ancak altın ise yüzde 1,5 değer kazandı. Biz altın konusunda yapıcı olmaya devam ediyoruz. Altının onsundaki kritik eşik 1.080 doların üzerinde kalındığı sürece yıl sonu tahminimiz olan 1.250 doları koruyoruz. Söz konusu seviyede yaşanacak bir kırılma fiyat tahminimizi aşağı çekmemize yol açar" görüşlerini paylaştı. Altın fiyatları 1123 dolarda seyrediyor.

Haberin Devamı

'PETROLDE TOPARLANMAYA UZANAN YOL ÇOK UZUN'

Haberin Devamı

Hansen, petrol piyasasına da değinerek, OPEC ve diğer başlıca petrol üreticilerinin pazar payı için girdikleri mücadelenin küresel arz fazlasını tetiklediğini, bunun da ciddi bir fiyat çöküşüne neden olduğunu söyledi. Bu aşamada petrol piyasasında toparlanmaya uzanan yolun çok uzun olduğunu savunan Hansen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Petrol piyasasında durumun 2016 sonuna kadar düzelmesi zor gözüküyor. İran'a yaptırımların gelecek yıl kaldırılacağını da dikkate almakta yarar var. Normalde düşen fiyat beraberinde talep artışı ve üretim kısıntısı getirir. Bizim, Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı için yıl sonu fiyat beklentimiz 50 dolar seviyelerinde. Brent petrolün varil fiyatının ise yıl sonunda 55 dolar olmasını öngörüyoruz." Hansen, Türkiye'ye ilişkin beklentilerini de aktararak, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımı yaklaşırken, TL'deki zayıflığın arttığını ifade etti.

Yabancı yatırımcıların, riskli ama daha yüksek getirileri olan gelişen ülke varlıklarına karşı çekimser kaldığını belirten Hansen, "Türk şirketleri çoğunluğu dolar üzerinden olan dış borçlarında daha yüksek faiz oranlarıyla karşı karşıya gelecek. Türk lirasının yılbaşından bu yana yüzde 30 değer kaybı, uluslararası büyüme oranları yukarı yönlü devam ettiği sürece ihracatçıların yararına olabilir" dedi.

Diğer Altın Haberleri