Yemek Sanayicileri Örgütleniyor

Bigpara Haber
Bursa`da yemek sanayicileri, sorunlarına köklü çözümler bulma doğrultusunda dernekleşmeyi hedefliyor. Firmalar, belli standartlar zincirine sahip olabilmenin dernekleşmeyle mümkün olacağına inanıyor.


Sanayi yatırımlarındaki artış ve iş yaşamındaki hareketliliğe bağlı olarak son yıllarda cidid anlamda gelişim trendi gösteren hazır yemek sektörü, dinamik bir görünüm sergiliyor. Sektörün belli bir büyüklüğü ifade ettiği şehirlerin başında gelen Bursa`da yemek sanayicileri, sorunlarına köklü çözümler bulma doğrultusunda dernekleşmeyi hedefliyor. İstatistiklere göre Bursa`da irili-ufaklı 300`e yakın firma, günlük yemek üretiyor. Ancak, sond erece dinamik ve aktif bir yapılanmanın hakim olduğu sektöre, yeni yeni firmaların eklendiği de bir gerçek.
İşte tam bu noktada sektörün köklü kuruluşları, mesleğin ciddi anlamda dejenarasyon sürecinden geçtiğinden yakınıyorlar. Bursa`nın en eski ve önde gelen hazır yemek kuruluşlarından Obasan Yemek Sanayi ve Ticaret A.Ş., söz konusu dejenerasyonu dillendiren firmaların başında geliyor.


MERDİVEN ALTI FİRMALAR SEKTÖRÜ TEHDİT EDİYOR;

Obasan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aslanoba, sektörün belli standartlar zincirine sahip olabilmesinin, dernekleşme olgusuyla mümkün olabileceğini belirterek şunları söyledi: Sektörde ciddi anlamda yatırım yapan, kaliteli hizmet vermek mantalitesi ile hareket eden işletmeler ile merdiven altı diye adlandırılan firmalar artık ayırt edilmelidir. Dernek çatısı altında yapılacak kolektif birliktelik ve verimli çalışmaların sektörün geleceği açısından olumlu olacağını düşünüyorum. Yeni Örnek Yemek Sanayi Limited Şirketi Genel Müdürü Ertan Erk de, her önüne gelenin hazır yemek firması kuramayacağına dikkat çekerek, Bence sektörümüzün en önde gelen sorunu, denetim mekanizmasının sağlıklı biçimde çalışmayı. Üzülerek ifade etmeliyim ki, denetimsizlik nedeniyle bir tencere, bir ocak edinen yemek sanayicisiyim diye ortaya çıkıyor. Bu da son derece rahatsız edici bir durum Başta bu ve benzeri sorunların çözümü doğrultusunda dernekleşme olgusunu önemsiyorum diye konuştu.


KAYIT DIŞI ÜRETİM CİDDİ SORUN;

Benaş Yemek Sanayi Finansman Sorumlusu Nedin Ergündem ise konuya farklı açıdan yaklaşıyor. Ergündem, hazır yemek sektörünün belli bir ekonomik büyüklüğe ulaştığına dikkat çekerek, sektörde kayıt dışı faaliyet gösteren firma sayısında patlama yaşandığını vurguluyor. İlgili mercilerin hazır yemek firması kisvesi altında vergi kaçıran işletmelere yatırım getirmesine işaret eden Ergündem, böylelikle ekonomik kaybın önüne geçileceğini de ifade ediyor.


KORSAN İŞLERMELERE GEÇİT YOK;

Sektörün Bursa`daki iddialı bir başka kuruluşu Seda Yemek Üretim ve Dağıtım Sanayi`nin Genel Koordinatörü Barış Zeytingöz ise, sektörde kendimi kanıtlamış diğer firmalarla dernekleşme çatısı altında bulunmaya hazır olduklarını belirterek, Seda Yemek olarak öteden beri dernekleşmenin önemine vurguda bulunmaktayız. Bunun için yemek sanayicilerin öncelikle ortak bir platformda bir araya gelerek görüşmelere başlaması gerekmekte. İçimize sızan korsan işletmelere karşı tutarlı ve ciddi anlamda tavır sergilemeliyiz. Böylesi bir tavır hem insan sağlığı hem de haksız kazancın önüne geçebilmek için zaruri dedi. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Girişim Haberleri