Yem tedariğini değiştirecek buluş

Mobil Mini Pelet Yem tesisi, işletmelerin kendi yem tedariğini kendilerinin yapmasına imkan sağlıyor.

Bigpara Haber

Mobil Mini Pelet Yem tesisi saatte 1 ton pelet yem üreterek işletmelerin kendi yem tedariğini kendilerinin yapmasına imkan sağlıyor.

Teknogirişim desteği alarak geliştirdiği proje ile küçük tarım işletmelerinin yem sorununa çözüm olmayı hedefleyen Gürdal Akkuş, projesi ile Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından yılı başarılı genç girişimcisi ödülünü aldı. Mobil Mini Pelet Yem tesisi adını verdiği makine ile saatte 1 ton pelet yem üreterek işletmelerin kendi yem tedariğini kendilerinin yapmasına imkan sağlıyor.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü 2008 mezunu olan genç girişimci Gürdal Akkuş, lisans eğitimisırasında San-Tez sonrasında KOSGEB desteği alarak girişimciliğe adım attı. İzmir Ticaret Gazetesi`nin haberine göre; 2013 yılında Tekno Girişim Desteği alarak devam ettiği girişimcilik hikayesi ile geliştirdiği Mobil Mini Yem Tesisi ile Akkuş, tesisin prototipin 2014 yılı içinde denenerek hayat geçirilecek, ardından da pazarlama aşamasına geçileceğini söyledi.

KOSGEB`e başvuracak

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`nın Teknogirişim Sermaye Desteği (TGSD) kapsamında Mobil Mini Pelet Yem Tesisi iş fikri yüzde 100 hibe olarak 100 bin TL tutarındaki bütçe ile desteklenmeye uygun bulunduğunu ifade eden Akkuş, bu yem tesisin de son ürün olarak pazarda yeni bir teknolojinin yer bulacağı iş fikrinin geliştirilmesi ve iyileştirilebilmesi için KOSGEB `e da başvurmaya hazırlandıklarını dile getirdi.

2014 ylında çiftçi ile buluşacak

Akkuş, Türkiye`de mevcut yem ekipmanları içinde çiftçinin doğrudan kullanabileceği bir pelet yem makinesinin olmadığını gördüm. Bizim projemizin temel amacı kendi yemini kendi yapmaya çalışan üreticilere, kendi pelet yemini kendi yapabilecek teknolojiyi sunabilmek. İlk aşamada saatte 500 kg pelet yem yapabilecek bir sistem hedeflenmişti. Bunu 1 tona çıkardık. 2014 yılı içeresinde çiftçi ile buluşacak. Şu an imalat ve montaj aşamasındayız. Daha mekanik bazlı proje için en büyük sıkıntım atölye koşulları ile ilgili çalışma alanının ulaşımı ve temini. Bunları farklı farklı yerlerden topluyoruz. Ancak bunları toplayacak ana atölye bulma sıkıntısı yaşıyoruz. Bu nedenle protototip`in montajı sürecindeyiz diye konuştu.

Tarım makineleri konusunda çok gelişmiş firmalar olduğunu söyleyen Akkuş, Türkiye`de kırıcı ya da karıştırıcı ekipmanlar var. Yem kırıcı, karıştırıcı ve pelet hale getiren bu ölçekte makine yok.

Diğer Sektör Haberleri