Yatırımını özkaynakla yapıyor

Bigpara Haber
1987 yılında kurulan, Sun Tekstil konfeksiyon sektöründen kazandığını yine aynı sektörde yatırım olarak değerlendiriyor. Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk, Türk tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün önümüzdeki yıllarda dünyaya damgasını vuracağını ileri sürdü. Kuruluşunun üzerinden geçen 12 yılda 25 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşma başarısının temelinde, uzmanlaşma ve tekstil sektöründen kazandığını yine tekstil sektöründe değerlendirmenin yattığını belirten Sun Şükrü Ünlütürk, `Biz bu öngörüyle sektörden kazandığımızı sektöre aktardık. Türkiye kuşku yok ki, önümüzdeki yıllarda dünyanın en önemli tekstil üreticisi ülkelerinden olacak. Başlangıçtan itibaren tekstil, konfeksiyonun günlük giyime yönelik bölümüyle ilgilendik. Dolayısıyla bütün şirket, bununla ilgili projelendirilmiş bir kuruluş haline geldi. Yıllık kapasitemiz 5 milyon adeti buluyor. Bu büyük kapasite ve kaliteli üretim sayesinde pazarın ihtiyacı olan entegre ve uzmanlaşmış firma haline geldik. Bu da bizim Tommy Hilfiger ve Puma başta olmak üzere, dünya devi birçok firmaya üretim yapmamızı sağladı` şeklinde konuştu.

Kendi markası Jimy Key`le büyüyor
1994-1995 yılları arasında tekstil, konfeksiyon sektörünün kendi moda markasını yaratması düşüncesinden hareket ederek oluşturdukları tasarım grubuyla Jimy Key markasını yarattıklarını kaydeden Ünlütürk, `Yeni bir moda ve marka yaratırken, asıl olan firmanın bu fonu kendi yaratması. Ortaya çıkan karı yönlendirmek. Karımızın tamamını firmaya yönlendirdik. Üretmek zor ve başarılmaz değil. Tasarım malın değerini artıran bir olgudur` dedi.
Üçü yurtdışında, 15`i yurtiçinde olmak üzere 18 olan Jimy Key mağazalarında Avrupa odaklı bir büyüme izleyeceklerini açıklayan Ünlütürk. `Bunun için yurtdışı görüşmelerimiz devam ediyor. Jimy Key markasıyla yaptığımız ihracat 2001 yılı sonunda 4.5 milyon mark olacak. Bu rakam geçen yıla göre yüzde 20 artışı ifade ediyor. Sun Tekstil`in uzun vadede hedefi, kalıcı bir biçimde sürekli gelişen dünya pazarlarında Türkiye`yi temsil eden bir marka haline gelmek` diye konuştu.
1991 yılında örgü, 1994`te boyahane, 1996`da baskı tesisleri açtıklarını, 1998`de Sama Tekstil`in Sun Tekstil grubuna katıldığı bilgisini veren Ünlütürk, 1999 yılında ise Ekoten AŞ.`yi bünyelerine katarak, mevcut boyalı kumaş kapasitesini günlük 25 tona çıkardıklarını söyledi. Gruba bağlı 6 şirkette bin 500 kişinin çalıştığını anlatan Ünlütürk, grubun kriz ortamına rağmen büyüdüğünü vurguladı. Ünlütürk şöyle konuştu: `Geçen yıla göre iyi bir büyüme sağladık. Ciromuz 35 milyon dolardı. Bu yıl 42-45 milyon dolar ciro hedefliyoruz. Sun Tekstil, güçlü finansman yapısına ve özkaynağa dayalı bir büyüme stratejisi ile başarılı oldu. Yaşanan krizlerden çıkışta ise, ihracatçı olarak kur avantajı ve devalüasyon nedeniyle şanslıydık.`

Kurumsallaşıp halka açılacak
Gruba bağlı şirketlerde kurumsallaşmayı sağlamak için yurtdışı danışmanlık firmalarından hizmet aldıklarını, halka açılmayı düşündüklerini belirten Şükrü Ünlütürk, `Kurumsallaşma için danışmanlık alıyoruz. Burası bir aile şirketi ve dolayısıyla kalıcı olmak için kurumsallaşma çok önemli. Kurumsallaşmanın en önemli unsurlarından biri de halka açık olmak. 6 şirketimiz içinde hacim olarak en büyüğü olan Ekoten`i, Türk piyasaları elverirse 2003`de halka arzı planlıyoruz. Grup şirketleri içinde en büyük aktif değere sahip olan Ekoten`in yıllık cirosu 45 milyon dolar. Grubun toplam büyüklüğü ise 100 milyon dolar` diye konuştu.

Yabancı ortak için görüşmeler
Ekoten ve Sun Tekstil için Alman ve İngiliz orjinli iki firma ile ortaklık görüşmelerinde bulunduklarını, ancak ardarda gelen krizlerin bu projelerin askıya alınmasına neden olduğuna dikkat çeken Ünlütürk, krizin etkilerinin ortadan kalkmasıyla stratejik ortaklık ve joint venture görüşmelerine tekrar başlayacaklarını kaydetti.

40 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren Sun Tekstil Grubu firmalarının 2 milyon dolarlık kapasite artımı ve yenileme yatırımı planladığını açıklayan Şükrü Ünlütürk, `Şu ana kadar 1 milyon dolarlık yatırımımız tamamlandı. Yıl sonuna kadar 2 milyon dolarlık yenileme ve kapasite artımı yatırımını tamamlamış olacağız` dedi.

Diğer Girişim Haberleri