Yatırımcıların yeni gözdesi

Her geçen gün geniş kitlelere ulaşarak büyümeye devam eden ve geleceğin ödeme yöntemi olarak görülen Bitcoin teknolojisi 2015 yılında kullanım alanını genişleterek ilerlemeye devam ediyor. Merkezi bir birime bağlı olmayan Bitcoin teknolojisi işletmelerin ve yatırımcıların ilgisini çekiyor

Bigpara Haber

BTCTurk'un hazırladığı rapora göre; 2015 yılı Bitcoin için oldukça hareketli geçiyor. Geride bıraktığımız 6 aylık döneme baktığımızda öne çıkan başlıca haberler ve fiyat grafiği aşağıdaki gibi oluştu.

Ocak 2015:

BTCTurk Ortalama Fiyat: 593 TL

Bitcoin fiyatı 2015 yılına 769 TL'den giriş yaptı.

Şubat 2015:

BTCTurk Ortalama Fiyat: 608 TL

Şubat ayının öne çıkan haberi Dell'in Bitcoin kabul etmesi oldu. Oldukça büyük yankı uyandırması beklenen haber beklenildiği gibi piyasalarda bir harekete neden olmadı. 

Mart 2015: 

BTCTurk Ortalama Fiyat: 700 TL

Haberin Devamı

Mining cihazlarının oldukça ucuza mal edilmesi ve elektriğin ucuz olduğu yerlerde konumlandırılması sayesinde Mart ayına geldiğimizde Bitcoin üretiminin yaklaşık %80'lik bir bölümü Çin tarafından gerçekleştiriliyordu. Bu durum elbette Çin Bitcoin borsalarının fiyat üzerinde belirleyici olmasına yol açtı. Madenciler ürettikleri Bitcoin'i anında bu borsalarda satarak Bitcoin fiyatını aşağı yönde baskılamaya devam etti.

Nisan 2015: 

BTCTurk Ortalama Fiyat: 629 TL

Nisan ayına damgasını vuran ve çok fazla sayıda kişiyi ve şirketi etkileyen olay maalesef CryptoLocker virüsü oldu. Bitcoin'in kolayca transfer edilebilmesi ve anonim olması özelliğinden faydalanan hackerlar eskiden para transferi için kullandığı diğer yöntemler yerine Bitcoin'i kullandı ve mağdur ettikleri kişi ve kurumlardan Bitcoin ile fidye talep etti.

Mayıs 2015:

BTCTurk Ortalama Fiyat: 627 TL

Haberin Devamı

Mayıs ayının en öne çıkan ve fiyata yapacağı etki merakla beklenen olayı Rus mahkemesinin Bitcoin'e olan yasağı bozması idi. Haber kısa sürede yayıldı fakat fiyata olumlu veya olumsuz bir şekilde yansımadı.

Son 6 aylık sürece baktığımızda düşüş trendinde olmamıza rağmen Bitcoin fiyatının stabil bir şekilde kalması kullanım alanlarının genişlemesine yardımcı oluyor. Sabit bir trend izleyen ve çok fazla değişmeyen fiyat yeni yatırımcılara güven veriyor ve aynı zamanda yeni işletmelerin Bitcoin kabul etmesini kolaylaştırıyor.

İşletmelerin Bitcoin kabul ettikten sonra anında bozdurmalarının temel sebebi Bitcoin fiyatının devamlı hareketli olmasıdır. Uzun süre zarfında fiyatın sabit olarak devam etmesi bu işletmelerin Bitcoin karşılığı yaptığı satıştan kazandıklarını hemen bozdurmadan Bitcoin olarak tutmasına teşvik eder ve uzun vadede beklenildiği gibi fiyatın yukarı yönlü çıkmasını sağlar.

Ülkemizde Bitcoin teknolojisi son 6 ay içerisinde önemli ölçüde tanınmıştır. ING Bank'ın yaptığı araştırmaya göre Bitcoin kullanımında ülkemiz birinci sıradadır.

Haberin Devamı

Haziran  2015:

BTCTurk Ortalama Fiyat: 639 TL

Haziran ayında Yunanistan'da oluşan ekonomik krizin hız kazanmasıyla ve Euro bölgesine olan güvenin sorgulanmasıyla birlikte insanlar yeni bir güvenli liman arayışına yöneldi. Hem altın gibi güvenli liman olarak görülebilen hem de günlük hayatta çok kolay bir şekilde kullanılabilen Bitcoin çoğu kişinin dikkatini çekmeye başladı. Haziran ayının son haftasına geldiğimizde bu haberlerin de etkisiyle Bitcoin fiyatı 680 TL civarına kadar çıkmayı başardı.

Diğer Gündem Haberleri