Yatırım Projelerine Çekidüzen

Bigpara Haber


-Dpt, Yatırım Projelerini Önemine Göre Ayıklayacak -Bitimi Yaklaşmış, Dış Kredisi Sağlanmış Projeler İle Enerji Ve Stratejik Sektörlere Ağırlık Verilecek

ANKARA (A.A) - 06.11.2000 - Sayısı 5 bin 361`i bulan yatırım projesinin kaynak tahsisinde etkinlik sağlanması ve yatırımların bir an evvel ekonomiye kazandırılabilmesi için proje stoğunun ayıklanması gündeme geldi. A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), projeleri ayıklarken veya öncelikler verirken üzerinde oluşabilecek siyasi baskılara karşı konuyu ilk olarak Yüksek Planlama Kurulu`nda gündeme getirdi. 11 Ekim tarihinde yapılan YPK toplantısında DPT yetkileri söz alarak, proje sayısının çok fazla olduğunu ve bunun azaltılmasını talep etti. Bu fikrin YPK`da kabul görmesi ve şifahi olarak DPT`ye yetki verilmesinin ardından Planlama Teşkilatı hazırlıklara başladı.

-PROJELER NASIL AYIKLANACAK?-

Projeler ayıklanırken, önem derecelerine göre sıralanacak ve kaynak aktarılmayacak projeler 1 milyar lira gibi sembolik bir ödenekle (iz ödenek) programda yer alacak. Bu işlem yapılırken, tamamlanma aşamasına yaklaşmış veya dış kredi finansmanı sağlanmış olan projelere öncelik verilecek. Enerji projeleri ile kritik ve stratejik projelere de öncelik tanınacak. Böyle bir ayıklama veya erteleme ile az bir ödenekle bitirilebilecek projelerin bir an evvel ekonomiye kazandırılması ve kamu yatırımlarının bitiş sürelerinin kısaltılması hedefleniyor. Söz konusu düzenlemenin 2001 yılı yatırım programına yetiştirilmesine çalışılıyor.

-PROJE SAYILARI VE BİTİŞ YILLARI-

2000 yılı için 5 katrilyon 905 trilyon lira (Mahalli idare yatırımları hariç) harcanması planlanan 5 bin 361 projeye 1999 yıl sonuna kadar 26 katrilyon 124 trilyon lira aktarıldı. Söz konusu projeler için yaklaşık 86 katrilyon 222 trilyon trilyon liralık kaynak gerekirken, devlet bu projelere 1999 yılı sonuna kadar 26 katrilyon 124 trilyon lira harcadı. Kamunun elinde bulunan proje stoğuna hiç bir yeni proje alınmaması ve bu yılki kadar kaynak aktarılması durumunda bile projeler yaklaşık olarak ancak 10.1 yılda bitirilebilecek. Bitiş süreleri bugünkü durumda yaklaşık olarak tarım sektöründe 31.8 yılı, enerjide sektöründe ise 13 yılı buluyor.

Diğer Piyasa Haberleri