Yatağan S.O.S Verdi

Bigpara Haber


Yatağan Termik Santralı çevresi ile ilçe merkezinde, hava kirliliğinin sınır değerden çok fazla yükselmesi üzerine, santralın 3 ünitesi devre dışı bırakıldı.

Dün saat 10.30`da yapılan ölçümlerde Yatağan merkezinde kükürtdioksit miktarı 370 mikrogram/metreküp, termik santral çevresinde ise 2.200 mikrogram/metreküp olarak belirlendi. Bunun üzerine santralda yük düşürme işlemi başlatıldı. Ancak bu kirliliği önlemeye yetmedi. Saat 10.50`de yapılan ölçümde de santral çevresindeki kükürtdioksit oranı 4.000`e, ilçe merkezindeki oran ise 2.200`e çıktı. Hava kirliliğinin sınır değerden çok fazla yükselmesi üzerine, santralın 3 ünitesinin çalışması durduruldu.

Halk isyan ediyor

Yatağan Termik Santralı İşletme Müdürü Mehmet Hoşoğlu saat 12.05`te yapılan ölçümlerde ilçe merkezindeki kükürtdioksit oranı 1.080`e, santral çevresindeki kükürtdioksit oranı da 1.400`e düşürüldüğünü bildirdi. Mevzuata göre havadaki saatlik kükürtdioksit oranının 700 mikrogram/metreküpün altına inmesi gerekiyor. Kirliliğinin azaltılmasını sağlamak için santral minimum kapasitede çalıştırmaya başladı. Belediye ve kaymakamlık görevlileri hoparlörlerler vatandaşlara sokağa çıkmama uyarısında bulundu.

Santral yüzünden hava kirliliğinin sık sık insan sağlığını tehdit eden boyutlara varmasından şikayet eden Yatağanlılar sorunun bir an önce çözülmesini bekliyor. Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık Her defasında için yetkilileri göreve çağırıyoruz. Baca gazı arıtma tesisi ise yıllardır devreye alınmadı. Bugün çıkan kirlilik değerleri konusunda bazı sağlık uzmanları yüksek kükürtdioksit oranının toplu ölümlere sebep olabileceğini söylüyorlar. Eğer Yatağan`daki hava kirliliği sorununa en kısa zamanda çözüm bulmazsa, ilçe halkıyla birlikte açlık grevine gideceğiz. (YENİ BİNYIL)

Diğer Piyasa Haberleri