Yaşlı otosunu değiştirene 3.5 milyar indirim var

Bigpara Haber
Otomotiv sanayiini canlandırmak amacıyla 20 yaşın üzerindeki araçlarını hurdaya çıkararak yeni araç alanlara Özel Tüketim Vergisi indirimi getiren yasa tasarısı, TBMM`ye sunuldu.

Tasarı, 20 yaşın üzerindeki kara nakil vasıtalarını hurdaya çıkaranların yeni bir araç alımında Özel Tüketim Vergisi`nden bu yıl için 3.5, 2004 yılı için de 4.5 milyar liralık indirim öngörüyor. Düzenleme, yasanın yayımı tarihinden 31 Aralık 2004`e kadar gerçek ve tüzel kişiler için geçerli olacak. Ancak, belediyeler dışında Taşıt Kanunu kapsamına giren kurumlar bu indirimden yararlanamayacak. ÖTV indirimi, motor silindir hacmi 1600 cc`yi geçmeyen araçlar için geçerli olacak.

Bu konuyu da içeren Çeşitli Vergi Kanunlarında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı`na, daha önce yapılacağı açıklanan bazı uygulamalar da eklendi. Buna göre;



Mükelleflerden istenilen bilgiler internet de dahil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında da verilebilecek.


Amme alacakları banka kartı, kredi kartı ya da benzeri kartlarla ödenebilecek. Bu yolla ödeme sırasında borçludan komisyon alınabilecek.


Türkiye`de faaliyette bulunan irtibat bürolarında çalışanların ücretleri Gelir Vergisi`nden muaf tutulacak.


Biçerdöver ve diğer tarım araçlarının vergilendirme usullerinde yeni düzenleme yapılacak.


Kambiyo senetleri ve kambiyo senetlerine benzeyen senetlerden, gümrük kapılarından günübirlik giriş-çıkış yapan taşıtlardan, kredi kartı üyelik sözleşmelerinden, Toplu Konut Fonu`ndan faizsiz kredi alanlardan, Damga Vergisi alınmayacak.


Hiçbir geliri olmayanlar da Emlak Vergisi`nde indirimli vergi oranından yararlanacak.


Yeni inşa edilen bina veya binaların vergisi, arsasının veya arsa payının vergisinden az olamayacak hükmü 4 yıl süre ile geçerli olacak.



Diğer Genel Haberleri