Yargıtay’dan Kira Uyarısı

Bigpara Haber
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, eski kiracıları Kira Yasası`nın öngördüğü yüzde 25`ten fazla zam yapması gerektiğine karar verdi. Kararda, ‘‘18 Şubat 2000 tarihinden önce yapılan ve enflasyon oranında artış öngören kira sözleşmeleri geçerli’’ denildi.



YARGITAY 12. Hukuk Dairesi, Kira Yasası`nın yürürlüğe giriş tarihi olan 18 Şubat 2000 tarihinden önceki bir tarihi taşıyan kira sözleşmeleri için yüzde 25 yerine, enflasyon oranında artış uygulanmasına vize verdi. Yargıtay, bu yeni içtihadı ile, Kira Yasası`nın yürürlüğe girmesinden önce yapılan ve enflasyon oranında, yani yüzde 25`ten daha yüksek artış öngören kira sözleşmelerini geçerli saydı. Oysa hükümet, yeni Kira Yasası`nda, öngörülen enflasyon oranını esas almış ve kira artışlarını yüzde 25`le sınırlamıştı.


KARARDA NE DENİLDİ;

17.1.2000 tarihinde Yargıtay`a gelen bir kira davası ile ilgili verilen kararda; kira sözleşmesinde, ‘‘DİE`nin belirleyeceği tüketici fiyat endeksi’’ yani enflasyon oranında, artış öngörüldüğü ve kira artışının bu şekilde düzenlenmesi gerektiği belirtildi. Dairenin yeniden olaşan ve kararlılık kazanan yeni içtihadı ışığında, bu tür belirlemelerin geçerli olduğu vurgulandı. Mahkemenin, endeksi sorarak, kira artışını saptaması ve anlaşmazlığı buna göre çözmesi istendi. Kararda, özetle şöyle denildi:


‘‘Kira sözleşmesi yenilenirken, yeni dönem aylık kira bedeli için belirsiz bir ibare kullanılmamış olup, ‘DİE`nin belirleyeceği Tüketici Fiyat Endeksine` açıkça atıf yapılarak, artırım oranı bir tereddüte meydan bırakmayacak şekilde kararlaştırılmıştır. Bu tür belirlemeler geçerli olduğundan, (Sözleşme tarihi nedeniyle) hakim tarafından sözleşmede yazılan endeks, (Enflasyon oranı) sorulup saptanmalı, anlaşmazlık buna göre çözümlenmelidir’’


ŞİMDİ NE OLACAK;

Yargıtay yetkilileri, yeni içtihatlarını şu örnekle açıkladılar: 1999 Haziran’ı ile 2000 Haziran`ı arasındaki süreyi kapsayan ve enflasyon oranında artış öngören bir yıllık kira sözleşmesi, yasanın yürürlüğe girmesinden önceki bir tarihi içermesi nedeniyle geçerli olacak. Kira sözleşmesinin tarihi belirleyici olacak.Eğer taraflar arasındaki kira sözleşmesinin tarihi Kira Yasası`nın yürürlüğe giriş tarihi olan 18.2.2000`den önceki bir tarihi içeriyorsa, yasadaki yüzde 25 sınırlaması uygulanmayacak.
Kira sözleşmesi, bu tarihten 18.2.2000`den sonra yapılmış ya da bu tarihten sonraki bir tarihte uzatılırsa o zaman Kira Yasası uygulanacak. Yüzde 25 oranında artış geçerli olacak ve esas alınacak.(HÜRRİYET)

Diğer Ekonomi Haberleri