Yargı Kiracıyı Üzmedi

Kira Artışlarına Getirilen Sınırlama Devam

Bigpara Haber
Kira artışını bu yıl yüzde 25, 2001`de de yüzde 10`la sınırlayan yasanın iptali için açılan dava Anayasa Mahkemesi`nce reddedildi.

Anayasa Mahkemesi gayrimenkul kiralarının bu yıl için yüzde 25, önümüzdeki yıl da yüzde 10`dan fazla artırılamayacağını düzenleyen yasanın iptali istemiyle açılan davayı oy çokluğuyla reddetti.

Karar Anayasa Mahkemesi`nin önceki gün başlayan ve dün sonuçlanan toplantılarının ardından verildi. Mahkemede öncelikle Bilecik Pazaryeri Sulh Hukuk Mahkemesi`nin açtığı iptal davasının nasıl yorumlanması gerektiği tartışıldı.

Sözleşme özgürlüğü

Bu davanın içinde bulunulan yıla ait sözleşmedeki düzenlemeye yönelik olduğundan gelecek yıla ilişkin düzenlemenin dava konusu olmadığı sonucuna varıldı.

Heyette daha sonra sözleşme hürriyetinin tanımı yapıldı ve kira artışlarına getirilen sınırlamanın Anayasa`daki sözleşme hürriyetine aykırı olmadığı benimsendi. Karşı çıkan iki üye, yapılan sınırlamanın bu ilkeye ters düştüğünü benimserken dokuz üye yasa koyucunun ekonomik alanda, toplumsal yarar gözeterek sınırlama getiren düzenlemeler yapabileceğinde karar kıldı.

Anayasa Mahkemesi`nin dün verdiği kararın iki anlamı bulunuyor; bunlardan ilkine göre; gayrimenkul kiraları bu yılın sonuna kadar en fazla yüzde 25, gelecek yıl da yüzde 10`la sınırlı kalmak üzere artırılabilecek. Yerel mahkemelerde bu nedenle açılan tüm davalar, Anayasa`nın 153. maddesindeki Anayasa Mahkemesi`nin kararlarının bağlayıcılığı gereği reddedilecek. (MİLLİYET)

Diğer Ekonomi Haberleri