Yağlı tohuma prim desteği

Bigpara Haber
Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, yağlı tohumlu bitkilerin desteklenmesine 2001 yılında devam edileceğini bildirdi.

Gökalp, yaptığı yazılı açıklamada, yağlı tohumlu bitkilerden; kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola ve zeytinyağına 2001 yılında prim desteği uygulamasının devam edeceğini söyledi. Gökalp, prim destekleme miktarlarının kilogram başına kütlü pamukta 9, yağlık ayçiçeğinde 6. soya fasulyesinde 8, kanola ve zeytinyağında da 28 cent olarak uygulanacağını bildirdi. Yeniden yapılandırma ve destekleme kurulunda belirlendiğini söyleyen Gökalp, destekleme primi ödemelerine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı`nın yürürlüğe girdiğini ifade etti.

Ülkenin ihtiyacı olan ve ülke şartlarına uygun yeni ürünlerin üretilmesi konusunda, bilimsel araştırmalara ve uygulamalara dayanan yeni çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Gökalp, bu çalışmalardan en önemlisinin Alternatif Ürün Projesi olduğunu söyledi. Gökalp, bu proje ile bir tarafdan üretim fazlası olan ürünlerde üretim miktarının, iç ve dış pazarın talebi doğrultusunda belirlendiğini, diğer taraftan, üretimden çekilen alanlarda Bakanlıkça geliştirilen alternatif ürünlerin üretilmesinin sağlanacağını söyledi.

Bakan Gökalp, tarımsal sanayinin önemli bir hammaddesi olan ürünlerin üretimlerinin artırılması ve desteklenmesinin üreticiler açısından olduğu kadar, tarımsal kalkınmanın sağlanması ve sanayiciye dünya fiyatlarından hammadde sağlanması bakımından da önemli oludğunu belirterek, bunun pazarlama ve dünya pazarlarında rekabet açısından da oldukça önemli olduğunu söyledi.

Gökalp, uygulanacak destekleme ile piyasanın oluşturulması ve oluşacak piyasada, dünya fiyatları ile piyasa fiyatları arasındaki farkın üreticiye prim sistemi ile ödenmesinin sağlanacağını bildirdi. Gökalp, geçen senelerde yapılan prim ödemelerinde yaşanan aksaklıkların giderilmesi ve haksız kazançların önlenmesi konusunda gerekli tedbirleri alacaklarını kaydetti.

Diğer Genel Haberleri