Yabancıya vergi geri gelirse İstanbul finans merkezi olamaz

Bigpara Haber

Vergİ Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, yabancıların finansal yatırım araçlarından elde ettiği kazanca uygulanan verginin yeniden getirilmesi durumunda Türkiye’de hiçbir aracı kurum kalmayacağını savundu. Mustafa Uysal, başlangıçta yerli-yabancı ayrımı olmadığına ve yüzde 15 vergi alındığına dikkat çekerek, “Gelişmeler yüzde 15 verginin yüksek olduğunu gösterdi. Çünkü yabancılar işlemlerini yurtdışına kaydırmaya başladı. Hem vergi alınamadı hem de Türkiye’deki aracı kurumlar kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bu nedenle yabancılar için verginin sıfır olarak uygulanmasına karar verildi” dedi.
Yerli ve yabancı ayrımının uluslararası vergi uyumlaştırılması ile ilgili bir konu olduğunu belirten Uysal, “Yabancı Türkiye’den halı alsa KDV ödemeden yurtdışına çıkarabiliyor. Yerli KDV’yi ödüyor” diye konuştu.

Mahkeme kararı bekleniyor

“Kamu giderlerini karşılama konusuna yabancılar dahil mi, buna bakmak lazım” diyen Uysal, şunları söyledi: “Yabancıya vergi getirirsen Türkiye’de hiçbir aracı kurum kalmayacak. Yatırım bankaları da gidecektir. O zaman ortada İstanbul’un finans merkezi olmasına ilişkin proje kalmaz.” Yerli yatırımcıların finansal araçlardan elde ettiği gelirlere uygulanan yüzde 10’luk stopajdan yılda yaklaşık 1-2 milyar dolar gelir elde edildiği belirtiliyor.
Bu arada, Ankara 3. Vergi Mahkemesi’nin, yabancıların faiz gelirinden vergi alınmaması uygulamasını Anayasa’ya aykırı bulması üzerine, konu Anayasa Mahkemesi’ne intikal etti. Şimdi mahkemenin kararı bekleniyor.

Diğer Genel Haberleri