Yabancılar yeniden kâr için sattı

Bigpara Haber
Bono piyasası dün yabancı bankaların satışıyla hareketlendi. Bonodan çıkıp dolara geçen bankalar faizi 2 puan, doları 30 bin lira yükseltti

Piyasada IMF`nin 5. gözden geçirmesinin tamamlanmasıyla ilgili endişeler bahane edilince dün uzun bir aradan sonra yine döviz ve faizde hareketlik yaşandı.

Yeni kâr seviyeleri arayan yabancı bankaların önderliğinde bono piyasasında yaşanan hacimli satış, faizleri 2 puan birden yükseltti. Gösterge niteliğindeki 7 Temmuz 2004 vadeli bonoda faizler yüzde 50`den yüzde 52.3`e fırladı. Bonodan çıkan yabancıların Merkez Bankası`nın döviz kapanış kurlarını açıklamasının ardından dolarda alıma geçmesiyle kurlarda da 30 bin liralık artış kaydedildi. Yabancı bankaların alım hareketiyle başlayan ivme doları 1 milyon 450 bin liraya kadar yükseltti. Uzmanlar yaşanan kısa süreli ve nedeni tam anlamıyla kestirilemeyen bu hareketin uzun sürmeyeceği görüşünü savundular. Uzun süredir durgun kalan piyasada Hazine ihalesi olmamasını fırsat bilen yatırımcıların yeni kâr arayışları için satış gerçekleştirmiş olabilecekleri belirtiliyor. Geçen hafta adım adım tırmanan IMF gerginliğini böylece kurda ve faizde yükselişe neden oldu. Devlet Bakanı Ali Babacan`dan gelen olumlu açıklamalara karşın, piyasadaki olumsuz hava bir türlü dağılmadı.

DOLAR AKŞAM YÜKSELDİ
Bono faizlerini 2 puan yükselten hareket dün sabahın ilk saatlerinde başladı ve saat 1030`da durdu. Bu hareketlilik bir anda döviz piyasalarına sıçradı. Bono piyasasında satış yapan yatırımcıların bir kısmının repoya geri kalanının ise dövize geçmesi dolarda çıkışı ateşledi. Ancak esas hareket akşam üstü yaşandı. Piyasada işlem hacminin daraldığı saat 1700 sularında yabancılar ikinci bir hamleyle yeniden dolar almaya koyuldular. Böylece dolar 1 milyon 450 bin lirayı aştı.

Diğer Genel Haberleri