Yabancılar Bekleniyor

İlk olarak yüzde 20’si özelleştirilecekken, bu oran yabancı yatırımcıları özendirebilmek amacıyla yüzde 33,5’a çıkarıldı.

Bigpara Haber

1999 yılında başlatılan özelleştirme ve yapısal reform uygulamaları biraz gecikmiş olsa da devam ediyor.

İlk olarak yüzde 20’si özelleştirilecekken, bu oran yabancı yatırımcıları özendirebilmek amacıyla yüzde 33,5’a çıkarıldı.

Yine bu özelleştirilmeye ilgiyi artırabilmek amaçlı olarak yabancı ortağa ağırlık verilmesi kararlaştırıldı. Stratejik ortaklıkta TT Genel Müdürü ile iki Genel Müdür Yardımcılığı yer alacak. Oluşturulacak İcra Komitesi, Yönetim Kurulu’na bağlı olarak çalışacak olup, burada da çoğunluk yeni ortakta olacak. Yönetim Kurulu’nda ise çoğunluk kamuda olacak. Yönetim Kurulu kararları oy birliği ile alacak.

Bu karar kamuoyunu rahatsız etti. Çünkü Yönetim Kurulu’nda Türk tarafının çoğunluk oluşturmasına rağmen ‘personel, idari, mali, yönetim ve şirket ana sözleşmesi’ gibi konularda oy birliği gerekeceğine ilişkin bir maddenin ‘stratejik ortak kabul etmediği takdirde hiçbir şey yapılamayacağını’ ortaya koyuyor.

Rakamlarla Türk Telekom...
Rakamlarla Türk Telekom’un bir portresini çizersek ödenmiş sermayesi 350 trilyon. Hat kapasitesi 20 milyon, abone sayısı 18 milyon 289 bin. Halen 20 ilde kablo hizmeti veriyor. Şirket bu yılı3,5 milyar dolar ciro ile kapatma hedefinde.

2001 yılında otomatik telefon santral kapasitesi 22 milyon 379 bin hatta, abone sayısı da 19 milyon 800 bine ulaşacağı bekleniyor. Görüntülü telefon, arayan numaranın ekranda görünmesi gibi yeni hizmetlerin altyapısını oluşturan santrallar arası işaretleşme sistemi olan NO7 projesinin de alt yapı çalışmaları tamamlanmaya çalışılıyor. 2001 yılı sonunda görüntülü telefonları yaygınlaştırmayı amaçlıyorlar.

Başvuranlar çok ama...
Genel Kurul’da son teklif verme tarihi 14 Mayıs 2001 olarak belirlendi. Tekliflerin alınması sonrasında ilk aşamada yatırımcılar tarafından hazırlanan iş planları incelenecek, verilen finansal teklifler değerlendirilecek, son aşamada ise en yüksek iki teklif veren yatırımcı çağrılarak açık artırma yoluyla ihale teknik olarak sonuçlandırılacak. Bir ayrıcalık olarak Türk Telekom’un yüzde 5’lik bölümü kendi çalışanlarına ve küçük tasarruf sahiplerine verilecek.

Türk Telekom’un satışı için kurulan komisyon kaynaklarından edinilen bilgilere göre şu ana kadar Koç, Sabancı, Doğuş, Cıngıllı Holding ve Sakarya Telekom şirketleri ihale için şartname aldı. Ancak SBC Telecommunications, Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italia, Vivendi ve Kanada Bell gibi uluslararası telekomünikasyon devleri, satışla ilgilenmelerine rağmen şartname almadılar. Şartname almamalarının tek nedeni ise şu ana kadar özelleştirme yolunda anlaşmazlıklar olmasıydı. Bu kararlardan sonra şirketin yoğun olarak yabancı yatırımcıları çekmesi bekleniyor.

Sancılı geçen özelleştirme aşaması sonucunda nihayet karara varılabildi. Her ne kadar ihale tarihi oldukça gecikse de özelleştirme yolunda atılan adımlar arasında oldukça önemli yere sahip. Hele kriz döneminde THY’dan sonra yabancı sermaye girişi sağlayabilecek tek umut... (Tradecnet)

Diğer Genel Haberleri