Yabancı Yine Sattı

Bigpara Haber
Yabancı yatırımcılar İMKB`de dokuz ayda 2 milyar 780 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi. Yabancıların aylık işlem hacmi 4.2 milyar dolar geriledi.


İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) hisse senetleri piyasasında yabancı yatırımcıların aylık işlem hacmindeki düşüş 4.2 milyar dolara ulaştı. Borsa verilerine göre, yabancı yatırımcılar ocak-eylül döneminde 12 milyar 143.8 milyon dolarlık alış, 14 milyar 923.4 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Buna göre yabancıların net satış tutarı, 2 milyar 779.6 milyon dolar oldu. Bu yıl en yüksek yabancı satışı, işlem hacminin de 5 milyar 793.6 milyon dolar ile zirveye ulaştığı ocak ayında görüldü. 2 milyar 187.7 milyon dolarlık alışa karşılık, 3 milyar 605.8 milyon dolarlık satış gerçekleşti. Geçen dokuz ayın sekizinde net satış pozisyonunda olan yabancılar, sadece mart ayında 156.7 milyon dolarlık net alışta bulundular.


YAZIN DÜŞÜŞ HIZLANDI;

Yabancı yatırımcıların alış ve satış tutarları toplamı, yazın 2 milyar doların da altına inerek en düşük seviyeye gerilerken, ocak ve eylül ayları arasındaki aylık işlem hacmindeki düşüş 4.2 milyar dolara (yaklaşık 2.8 katrilyon lira) ulaştı.
Yabancı yatırımcılara ait hisse senetlerinin saklama bakiyeleri de, işlem hacimlerindeki düşüşe paralel bir seyir izliyor. Ocak ayında 14 milyar 597 milyon dolar olan saklama bakiyesi değeri, ağustos ayında 11 milyar 188 milyon dolar kadar geriledi.


Yapı Kredi Yatırım Uluslararası Sermaye Piyasaları Bölüm Yönetmeni Sevdil Yıldırım, yabancı satışlarını değerlendirirken, Türk Telekom`un özelleştirilmesindeki başarısız girişim, kanun hükmünde kararname krizleri, Dünya Bankası Finansal Sektör Uyum Kredisi`nin serbest bırakılmaması, Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin 3. üç aylık değerlendirmesini ertelemesi gibi gelişmeler nedeniyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`na yönelik olumlu beklentilerin halen gerçekleşmemesinin satış getirdiğini savundu.


BÜTÇE BEKLENİYOR;

Yabancı yatırımcıların, 2001 yılı bütçesi ve ek tedbirlere ilişkin taslakların Uluslararası Para Fonu kriterleri doğrultusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi`ne sunulması ve sonuçlandırılmasını beklediklerini kaydeden Sevdil Yıldırım, yabancı yatırımcıların diğer beklentilerini ise, özelleştirme projelerinin hedefleri karşılayacak şekilde başarıyla tamamlanması, bankacılık sisteminin ve özellikle kamu bankalarının rehabilitasyonu, Fazilet Partisi`nin kapatılma davasının genel veya ara seçime yol açmayacak şekilde sonuçlandırılması, cari işlemler açığının azalması ve doğrudan yatırımların artması, Türkiye`nin Avrupa Birliği ile entegrasyon sürecinin başarılı bir şekilde sürdürülmesi olarak sıraladı.
Bu beklentilerin gerçekleşmemesinin, uluslararası sermayenin emin merkezlere doğru geri çekilmesine yol açacağına işaret eden Sevdil Yıldırım, bu beklentilerin olumlu yönde sonuçlandırılmasının ciddi bir yabancı alımını da getireceğini vurguladı. (RADİKAL)

Diğer Ekonomi Haberleri