Yabancı yatırımcı `icraat` istiyor

Bigpara Haber
OECD Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) İcra Direktörü Robert Priddle, Türkiye`nin enerji sektöründe yapmış olduğu reformlardan etkilendiklerini, reformların güven aşıladığını ifade ederek, hükümetin bu önlemleri desteklemesini tavsiye ettiklerini söyledi. Yabancı yatırımcının gelmek için yeni piyasa koşullarındaki ilk tecrübeleri ve rekabetin ne olduğunu görmek isteyeceklerini belirten Priddle, `Sistemin test edilmesi gerekiyor. Eski tekelci sistemden rekabetçi piyasaya geçiş var. Önce uygulama görülecek sonra adımlar atılacak. Yapılan değişiklikler yatırımcının nerede güven duyduğunu nerede duymadığını gösterecek` dedi.

Priddle, dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan ile ortaklaşa düzenlenen basın toplantısında `2000 yılı Türkiye Enerji İncelemesi Raporu` nu açıkladı. Priddle, UEA olarak her 4 yılda bir üye ülkelerin durumlarını incelediklerini ve çalışmalarını rapor haline getirdiklerini belirterek, Türkiye`nin son dönemde yapmış olduğu değişiklikleri özetledi. Türkiye`nin 1980`li yıllardan beri yabancı sermayeyi çekmek için çalışmalar yaptığını vurgulayan Priddle, Elektrik Piyasası Kanunu`nun çıkarıldığını, tahkim imkanın getirildiğini, Elektrik Piyasaları Düzenleme Kurulu`nun oluşturulduğunu anlattı.

Doğalgazda 2009 tarihi çok uzun
Türkiye`ye son olarak 1997 yılında geldiğini bu arada Bakü - Tiflis - Ceyhan, Mavi Akım ve Doğu Anadolu Gaz Projesi gibi projelerin tamamlanma aşamasına geldiğini kaydeden Priddle, projelerin Batı Avrupa açısından da önemini vurguladı. Bu çerçevede Boğaz geçişlerini de unutmamak gerektiğinin altını çizen Priddle, `Boğazlar bu yükü kaldıracak güçte değil` dedi. Priddle, doğalgaz sektörüne ile ilgili olarak BOTAŞ`ın en kısa sürede bölünerek ticari faaliyetlerinin özelleştirilmesi gerektiğini ifade ederek, 2009`a kadar tanınan süreyi uzun bulduğunu söyledi. Türkiye`nin zehirli gaz emisyonu konusunda taahhüdünün olmadığını dile getiren Priddle, `Emisyon oranları ile ilgili taahhüde girilmesini destekliyoruz` dedi. Priddle, enerji tasarrufuna da değinerek, 2.3 milyar dolarlık yatırımla yılda 1 milyar dolarlık tasarruf sağlanabileceğini kaydetti.

Çakan: Yatırımcının önünü açacağız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan da, uyum yasalarının çıkarılması ve alınacak kararlarla piyasanın önünün açılacağını söyledi. Çakan, Türkiye`nin enerji ihtiyacının her yıl yüzde 8 arttığını bunun için finansmana ihtiyaç duyulduğunu belirterek, yabancı yatırımcının önünün açılması için her türlü önlemin alınacağını bildirdi. Yine yatırımcının ülkeye çekilebilmesi için 2009`a kadar BOTAŞ`ın piyasadaki payının yüzde 20`ye düşürüleceğini ifade eden Çakan, `BOTAŞ, 2009`a kadar tekel olmaktan çıkacak` dedi. Çakan, Petrol Piyasası Kanunu değişikliği ile ilgili çalışmaların da son aşamaya geldiğini bildirdi.

Diğer Genel Haberleri