Yabancı Sermayenin Gözü Türkiye’de!

Türkiye yabancı yatırımcıların gözdesi olmaya devam ediyor. Bunun en önemli göstergelerinden biri pay piyasasında giderek artan yabancı sahiplik oranı.

Bigpara Haber

Son 25 yılda pek çok ülkede sermaye hareketlerinin serbest bırakılması ve teknolojinin hiçbir dönemde olmadığı kadar hızlı gelişmesi sermaye piyasalarının da küresel anlamda birbirlerine entegre olmasına fırsat tanıdı. Türkiye ise bu dönemde sağlanan ekonomik ve siyasi istikrar ve büyüyen sermaye piyasası ile yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam etti. Bunun en büyük göstergelerinden biri ise Pay Piyasası’nda üst düzeyde seyreden yabancı sahiplik oranı. 2002 yılında %43 olan bu rasyo, 2015 yılı Mart ayında %63 seviyesine yükseldi. Yabancı yatırımcılar Pay Piyasası dışında, borçlanma araçlarının işlem gördüğü platformlarda da aktif şekilde yer aldılar.

YABANCI PAYI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTTI

Haberin Devamı

Yapılan incelemelerde Pay Piyasası’nda 2012 yılı girişleri 6,3 milyar, 2013 yılı girişleri 0,9 milyar, 2014 yılı girişleri 2,5 milyar ABD doları seviyesindeyken; repo verilerinden arındırılan DİBS verilerine göre ise 2012 yılı girişleri 14,2 milyar,  2013 yılı çıkışları 1,0 milyar, 2014 yılı girişleri 1,0 milyar ABD dolar olarak gözlendi. Bu durum yurtdışı yerleşiklerin Türk sermaye piyasalarında işlem gören DİBS ve pay senetleri arasında varlık sınıfı olarak ayrıma gitme eğiliminde olmadıklarını gösteriyor. Toplam maksimum giriş 23 Kasım 2012 haftasında 3,3 milyar ABD doları tutarında gerçekleşti ve bunun 2,1 milyar ABD dolarlık kısmı Pay Piyasası’na aitti. Bu miktar 2005 yılından bugüne haftalık olarak Pay Piyasası’nda gözlenen en yüksek yurtdışı yerleşik yatırımcı girişi olmakla birlikte bu ve benzeri yüksek miktarlı girişlerin büyük şirketlerin birincil veya ikincil halka arz dönemleri ile örtüştüğü gözlemlendi.

YURTDIŞI YERLEŞİKLERİN HAFTALIK NET POZİSYON DEĞİŞİMİ

Haberin Devamı

Fiyat ve kur etkisinden arındırılmamış veriler kullanılarak yurtdışı yerleşikler tarafından Pay Piyasası’nda gerçekleştirilen işlemlerin toplam işlem hacmi içindeki payı incelendiğinde, genel olarak %20 seviyesinde seyreden ortalama yurtdışı yerleşik işlem hacmi payının, 2015 yılı Mart ayında geçmiş dönemden belirgin şekilde ayrıştığı görülüyor. %26’lık pay, yurtdışı yerleşiklere ait işlemlerin Mart ayı içinde Pay Piyasası’nda en üst noktaya çıktığını gösteriyor.

Borsa İstanbul Magazine – Yaz 2015 – Sayı 5

Diğer Halka-Arz Haberleri