“Yabancı Sermaye Yeni Ekonomiye Geliyor”

Bigpara Haber

Yeni ekonomi olarak adlandırılan telekomünikasyon, internet, elektronik bilgi veri hizmetleri ile enerji gibi alanlar yabancı sermayenin yeni gözdesi oldu. Bu eğilim nedeniyle bu yıl ilk kez Türkiye’den hizmetler sektörüne yönelik olarak izin alan yabancı sermaye miktarı imalat sanayi sektörüne yönelik izinleri aştı.

Hazine Müsteşarlığı’nın verilerine göre, bu yılın ocak-eylül döneminde Türkiye’den yatırım izni alan 1 milyar 937.4 milyon dolarlık yabancı sermayenin 1 milyar 371 milyon dolarlık bölümü hizmetler sektörüne yönelik yatırım izinlerinden oluştu. İmalat sanayi sektörüne yönelik izinlerin 505.2 milyon dolarda kaldığı bu dönemde tarım sektörüne yönelik izinler 58.9 milyon dolar, madencilik sektörüne yönelik olanlar ise 1.6 milyon dolar oldu.

Hizmetler sektörüne yönelik yabancı sermaye izinlerinin bu ölçüde büyümesine en önemli katkıyı, haberleşme sektörüne yönelik yatırımlar yaptı. Tek başına haberleşme sektöründe yatırım için izin verilen sermaye miktarı 549 milyon dolarla imalat sanayiinin üzerine çıktı. Bu rakamın da büyük bölümünü İş Bankası ile birlikte GSM-1800 lisansını alan İtalyan Telecom İtalia’nın, lisansı işletecek olan İş-Tim Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş. için getirdiği 268 milyon dolar oluşturdu. Haberleşme sektörüne yönelik izinlerin 249 milyon dolarlık bölümünü de telekomünikasyon sektöründeki diğer şirketlere yapılan iştiraklerden oluşuyor.

Yılın ilk dokuz ayında yeni ekonomiye yönelik olarak alınan izinler içerisinde, Turkcell, Superonline, Azertel Telekom, Gürtel Telekom, Verinet Uydu Haberleşme, Mobicom Bilgi İletişim Hizmetleri, Probil Bilgi İşlem 20 milyon doların üzerindeki izinler dikkat çekiyor.

Yabancı sermaye izinlerinde dikkat çeken Hizmetler sektörünün alt sektörlerinden birini de diğer toplumsal hizmetler oluşturuyor. Bu sektöre yönelik izinler 654 milyon dolara ulaştı. Bu alt sektör içerisinde de enerji sektörüne yönelik yatırımlar sınıflandırılıyor.

Enerji alanında verilen izinler arasında 360 milyon dolarlık İskenderun Enerji Üretim ile Gebze Elektrik Üretim, Adapazarı Elektrik Üretim, İzmir Elektrik Üretim, Unimar Enerji, Baymina Enerji A.Ş.’yle yönelik izinler yer alıyor.(ANKA)

Diğer Ekonomi Haberleri