Ya Güvenlik Kodunu Çaldılarsa!

Bigpara Haber
Microsoft hacker`lar kodlara sadece dokundu diyor.Uzmanlarsa kodlar çalınmışsa hacker`lar Microsoft ürünü alan her firmaya sızabilir görüşünde. Dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft`un bilgisayar korsanları tarafından saldırıya uğradığını açıklamasının ardından hacker`ların yol açabileceği zararlar konusundaki tartışmalar sürüyor.


Firma sözcüsü Mark Murray, bilgi hırsızlarının Microsoft`un tasarım halindeki yani yazılımlarına ulaşmayı başardığını ancak Windows ve Office yazılımları gibi stratejik ürünlerin güvenlik kodlarına erişemediğini söyledi. Microsoft Başkanı Steve Ballmer konuyla ilgili açıklamasında hacker`ların firmanın Washington eyaletine bağlı Redmond kentinde bulunan merkezinde bilgisayarlara sızdığını kabul etti. Ballmer, Korsanların bazı güvenlik kodlarını gördüğü açık. Ama siz temin ederim ki güvenlik kodlarımızın hiçbiri değiştirilmedi ya da çalınmadı dedi.


Microsoft`un ürettiği yazılımların paylaşılması önlemek üzere hazırladığı güvenlik kodlarını, firma için yazım hazırlayan küçük firmalar dışında kimseyle paylaşmıyor. Güvenlik kodları Microsoft`un başını bir yıla yakın bir süredir ağrıtan anti tekel davasının da can alıcı noktalarından birisi. ABD Federal Mahkemesi Microsoft`u diğer yazıılım Window işletim sistemine uygun programların hazırlanmasını engellemek için güvenlik kodları geliştirmek ve bun paylaşmamakla suçluyor.
Kimliği belirsizliği koruyan hacker`ların amaçları konusunda atılan en dehşet senaryosu, güvenlik kodlarıyla ilgili. Uzmanlar bilgi hırsızları bu kodları kopyalamayı başardığı takdirde, Microsoft`un bunu farketmesinin güç olacağını belirtiyor. Bu da satılan her Microsoft ürünü satın alan firma ve kişilerin bilgisayarlarının hacker`ların saldırılarına açılması anlamına geliyor.


Microsoft kodların çalındığının farkına varırsa, elindeki ürün stoklarının hepsinin güvenlik kodlarını değiştirmek zorunda kalacak. Fark etmezse de hacker saldırılarına maruz kalan firmaların Microsoft adına firma adına açılacak tazminat davalarının maddi tutarını hayal etmek bile güç. Microsoft halen ürünlerini kullanan üreticilerin ise güvenlik sorunu bulunmuyor. Konu ile ilgi bir açıklama yapan bir diğer Microsoft sözcüsü John Pinette, Microsoft yazılımlarını, kullanan tüketicilerin firmaların ya da kamu kuruluşlarının güvenliğinin tehlikeye düşmesinin söz konusu olmadığını söyledi. (YENİ BİNYIL)

Diğer Teknoloji Haberleri