Vista projesinin başındaki Türk işleyişi anlatıyor

Bigpara Haber
  • Kısaca kariyer öykünüzden bahseder misiniz?

    2000 yılında Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra, Rensselaer Polytechnic Institute’da yüksek lisans eğitimi almak için Amerika’ya gittim. RPI’daki programı tamamlamamın hemen ertesi, Philips’in Amerika’daki araştırma laboratuvarında kısa bir süre çalıştım. Daha sonra 2002 sonunda Türkiye’ye döndüm, savunma sanayi sektöründe faaliyet gösteren MİKES’te yazılım mühendisi olarak göreve başladım. Türk Hava Kuvvetleri için yapılan Barış Kartalı Projesi ekibinde çalıştım. 2005 yılı yazında, program yöneticisi olarak Microsoft’ta işbaşı yaptım.


  • Microsoft’ta çalışmayı neden istediniz?

    İlk aşamada ismi ve büyüklüğüne vurulduğunuz Microsoft, şirketin içine girdikten sonra, kişisel gelişim fırsatları ve şirket kültürü ile sizi etkiliyor. Microsoft’un dünya yazılım sektöründe lider olması, sadece doğru zamanda doğru ürünle piyasaya çıkmasından kaynaklı değil. Şirketin üretgen gücü, benimsenen şirket vizyonunun başarılı olarak ürünlere ve servislere dönüştürülmesinde saklı: Dünyadaki tüm bireylerin ve işletmelerin kendi üretgen potansiyellerini gerçekleştirebilmelerine, sunduğu ürünlerle yardımcı olmak.


  • Bir Türk olarak dünya devi bir şirkette çalışmak nasıl bir duygu?

    Microsoft, tüm çokuluslu şirketler gibi, dünyanın dört bir tarafından insanı bünyesinde barındırıyor. Farklı altyapı ve kültürlerden gelen bu insanlar topluluğunun tek amaç için tek bir organizma gibi işleyişlerini görmek ve bu organizmanın parçası olmak heyecan verici. Bazı toplantılarda, bir an durup masanın çevresindeki insanlara göz gezdiriyorum ve şimdiye alışmış olmam gerekirken, şirketin insan ve kültür çeşitliliği beni hâlâ şaşırtabiliyor. Bir Türk olarak, bu üretken mozaiğin bir parçası olmak ve çorbaya bir tutam tuz atmak güzel ve gurur verici bir duygu.


  • Microsoft’un son dönemde en çok konuşulan işletim sistemi Windows Vista’nın SP1 takımına liderlik yaptınız. Kaç kişilik bir ekiple birlikte hareket ettiniz? Biraz SP1 projesinden söz eder misiniz?

    SP1’in çekirdek proje yönetim kadrosu üç program yöneticisinden oluşuyordu: Benim bağlı olduğum takımın lideri, ben ve yine aynı takımdan başka bir program yöneticisi arkadaş. Projenin ana sahibi takım liderimiz idi. Projenin yönetimi ve eşgüdümü üçümüz arasındaki iş dağılımına dayanıyordu. Proje ekibinin yapılanmasını iç içe halkalar şeklinde düşünülebilir. En ortada çekirdek, onun çevresinde doğrudan çekirdek ile çalışan ve de kararları takımlara ileten 20 ila 30 kişilik ikinci bir halka. Bir dış halka ise işletim sisteminin farklı alanlarında uzmanlaşmış takım yöneticileri ve takımlar. Ayrıca birçok destek ve servis grupları. Windows Vista SP1 projesine neredeyse tüm Windows gruplarının doğrudan ya da dolaylı olarak katkıda bulunduğunu düşünürsek, proje ekibinin binlerce Microsoft çalışanını kapsadığını söyleyebiliriz. Aslında teknik deyimle, matris tarzı bir yapılanmaya çok benzer bir yapımız var.
  • Diğer Genel Haberleri