Vergiye Formül Arayışı

Bigpara Haber
Bakanlar Kurulu, 2001 Yılı Bütçesi çerçevesinde hazırlanan vergi paketine onay verdi. Özel İletişim ve Özel İşlem Vergileri devam ediyor.

Bakanlar Kurulu, 2001 yılında 48.4 katrilyon olarak karara bağlanan bütçenin finansmanı için hazırlanan `vergi paketi`ne onay verdi. Bütçenin TBMM`ye sunulmasının ardından gündeme getirilecek pakette, Özel İletişim ve Özel İşlem Vergileri ile 8 yıllık eğitime katkı paylarında süre uzatımının yanısıra gelir getirici yeni önlemlerin de bulunması bekleniyor. Yeni vergi paketinin kesinleşen ve formül arayışı devam eden bölümleri şöyle:


1- UzatIlmasI KesİnleŞen Vergİler: Özel İletişim ve İşlem Vergileri`nin uygulama süresi uzatılacak. Yatırım indiriminde stopaj yeniden düzenlenecek. Yatırım indiriminde KDV stopajı zorunlu olacak. Ayrıca, 31 Aralık 2000`e kadar tahsil edilmesi mümkün olan 8 yıllık eğitim katkı payları gelecek yıl da alınmaya devam edilecek.


2- Formül Aranan Vergİler: Ek Motorlu Taşıtlar ve Ek Emlak Vergisi`nin de bir tür servet vergisi olarak uzatılması, 2. el oto satışlarının yüksek oranda vergilendirilmesi, Gelir Vergisi`nde, üst kazançtan daha fazla vergi alınması da tartışılan seçenekler arasında.


3- Sürprİz Gelİrler: Kamu kağıtları ve hisse senetlerinin vergilendirilmesine ilişkin önerilerin yeralması ihtimali üzerinde duruluyor. Tahvil bono kazançları üzerinden stopaj almayan Maliye, 2000`de enflasyondan arındırma oranı nedeniyle Gelir Vergisi de alamayacak. Maliye`nin, enflasyondan arındırma formülünü yeniden ele alarak, kamu kağıtları faiz gelirlerinin bir bölümünün 2001 yılında beyan edilmesini sağlayarak vergilendirmesi mümkün olabilecek. (SABAH)

Diğer Ekonomi Haberleri