Vergilere ‘yerel zam’ ilk komisyondan geçti

Bigpara Haber
Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı`nın bazı vergi ve harçların artırılmasını da içeren bölümü dün TBMM İçişleri Komisyonu`ndan geçti.

Buna göre, Taşıt Alım Vergisi`nden spor loto, toto kolon bedeline, silah ruhsatından uçak biletine kadar birçok vergi ve hizmetin bedeli artacak.

TBMM İçişleri Komisyonu`nda, Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı kapsamında belediyelere yeni gelir sağlamak amacıyla, çeşitli vergilerin oranlarını artıran ve bazı mal ve hizmetlerden katkı payı alınmasını öngören maddeler kabul edildi. Bu yasa tasarısıyla, belediyelerin gelirleri önemli ölçüde artırılırken, öncelikle genel bütçe vergi gelirlerinden belediyelere nüfus esasına göre dağıtılan yüzde 6`lık pay, yüzde 8`e çıkarılıyor.

İllerde toplanan genel bütçe vergi hasılatının yüzde 5`inin, o ildeki belediyelere nüfuslarına göre dağıtılması imkanı getirilirken, kalkınmada öncelikli yöre belediyelerine genel bütçeden binde 5 oranında pay veriliyor. Tasarıyla, genel bütçe vergi gelirinden il özel idarelerine nüfus esasına göre dağıtılan 1.2`lik pay, yüzde 3.32`ye çıkarılırken, kalkınmada öncelikli yörelerde bulunan il özel idarelerine genel bütçe vergi gelirlerinden binde 3`lük pay ayrılıyor.

BELEDİYELERE VERGİ AKACAK

Tasarıyla, belediyelere şu ek gelirler aktarılacak:

Taşıt Alım Vergisi`ne tabi olan motorlu taşıtların kayıt ve tescili ile devirlerinde 10 milyon lira alınacak.

Motorlu Taşıtlar Vergisi yüzde 25 oranında artırılarak, bu artış nüfus esasına göre belediyelere dağıtılacak.

Spor loto, toto ve sayısal loto oyunlarında her kolon için 20 bin lira alınacak.

Silah taşıma ve bulundurma ruhsatlarından 30 milyon lira, av ruhsatlarından 15 milyon lira alınacak.

Uçak biletlerinden 1.5 milyon lira alınacak.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında yapılan işlemlerde, kurtaj ücret kotasyon ve tescil gelirlerinin yüzde 10`u belediyeler payı olarak ayrılacak.

Çöp Vergisi hizmet maliyetini karşılama oranında yükseltilecek.

Köy birliklerine, il özel idaresi bütçe gelirlerinin yüzde 15`i verilecek. Genel bütçe vergi gelirlerinden köy birliklerine yüzde 1 pay ayrılacak.

Sıcak ve soğuk maden suları ile taş ocaklarından gelir aktarılacak.

Orman gelirlerinden mahalli idarelere pay ayrılacak.

Doğalgaz, elektrik ve havagazı tüketim vergisi kapsamına alınarak, doğalgazdan yüzde 1 oranında vergi alınacak.

900`lü hatlar, özel mesaj servisleri vb. Haberleşme Vergisi kapsamına alınacak ve bu verginin oranı yüzde 1`den yüzde 2`ye çıkarılacak.

Çeşitli belediye harçlarının tarifeleri yüzde yüz oranında artırılacak.

Mahalli idare hizmetlerinde kullanılmak üzere yapılan bazı işlem ve kağıtlar için mahalli idare hizmetlerine katılma payı alınacak.

İlan ve reklam vergisi yüzde 100 oranında artırılırken, işgal harcı, hayvan satım harcı, tatil günlerinde çalışma harcı, tellallık harcı, ölçü ve tartı harcı, inşaat harcı gibi birçok harç ve vergi artırılacak.

Başkanlar Komisyon`dan kovuldu

TBMM İçişleri Komisyonu`nda, Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı`nın, belediyelerin yetkileri ve gelirleriyle ilgili maddeler görüşülürken MHP`li Mehmet Pak, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Denizli Belediye Başkanı Ali Aygören ile Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün`a, toplantı masasına milletvekillerinin yanına oturmaları üzerine, ‘‘Biz daha önce belediye başkanlarını dinledik. Milletvekillerine ve bürokratlara yer kalmıyor. Oradan kalkın’’ uyarısında bulundu. ANAP ve SP`li milletvekilleri buna tepki gösterirken, Aytaç Durak, ‘‘Üç belediye başkanıyız. Toplantıdan çıkın diyorsanız çıkarız’’ diyerek komisyon salonundan ayrıldılar.

Bakanlar gelirlerini belediyelerle paylaşmıyor

TBMM İçişleri Komisyonu`nda, ‘Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı’nın, belediyelerin yetkileri ve gelirleriyle ilgili maddeleri görüşülürken, bazı bakanlıkların gelirlerinin belediyelere aktarılmasına imkan veren düzenlemeler tasarıdan çıkartıldı.

Sağlık ile Tarım ve Köyişleri bakanlıklarının karşı olduğu, belediyelerin gıdalarla ilgili işyerlerine ruhsat vermesine ilişkin düzenleme, Kültür Bakanlığı`nın karşı olduğu müzelerle ören yerlerinin giriş ücretlerinin yüzde 50`sinin belediyelere veya il özel idarelerine ödenmesi hükmü, Turizm Bakanı Mustafa Taşar`ın tepkisiyle de otel, motel, tatil köyü, pansiyon gibi yerlerde yatak ücretinin yüzde 1`i oranında ‘Konaklama Vergisi’ alınması ve bunların belediyelere aktarılmasına ilişkin düzenleme birer önergeyle tasarıdan çıkarıldı.

Diğer Ekonomi Haberleri