Vergide kötümser tablo tutmayacak

Bigpara Haber
Ocak ayında sağlanan vergi gelirleri; Küçülme eğilimindeki bir ekonomiyle gidildiği için vergi gelirlerinde öngörülen artışın sağlanamayacağı ve reel azalma olabileceğine yönelik kötümser senaryoların gerçekleşme olasılığını azalttı. Vergi gelirleri 2001 yılına yüzde 50`nin üzerinde bir artış hızıyla başladı.

Maliye Bakanlığı`nın verilerine göre, Ocak ayı vergi gelirleri tahsilatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 50.5 oranında artarak 2 katrilyon 498 trilyon liraya ulaştı. Bu rakamın 887 trilyon lirasını gelir vergisi tahsilatı, 11 trilyonunu kurumlar vergisi 124 trilyonunu 2000 yılında uygulanan ek vergilerden tahsilatı 2001 yılına kalanlar, 1 katrilyon 143 trilyonunu mal veh izmetler üzerinden alınan vergiler, 344 trilyonunu dış ticaretten alınan vergiler oluşturdu. Servet üzerinden alınan vergiler ise 124 trilyon lira oldu.

Gelir vergisi yüzde 81 büyüdü
Gelir vergisi tahsilatında yüzde 80.8 oranında bir artış kaydedildi. Bu artışta büyük ölçüde, önemli bir bölümü ücretlerden yapılan stopajın oluşturduğu gelir vergisi tevkifatından kaynaklandı. Gelir vergisi tevkifatı yüzde 84.2 oranında artış kaydetti. Ocak ayında vergi ayı olmamasına rağmen kurumlar vergisi tahsilatı yüzde 37 oranında büyürken, mal ve hizmetler üzerinden alınan vergilerdeki artış yüzde 52, dış ticaretten alınan vergiler yüzde 79.2 oranında büyüdü. Servet üzerinden alınan vergilerdeki artış ise yüzde 55`e ulaştı.

Asıl dikkat çeken gelişme ise piyasalardaki durgunluğa rağmen katma değer vergisi tahsilatında yaşanan yüzde 77.8 oranındaki artış oldu. Dahilde alınan KDV miktarı 496 trilyon liarya ulaştı. Bu arada, akaryakıt fiyatlarına zam yapmamak için miktarları düşük tutulan akaryakıt tüketim vergisi tahsilatı ise bu nedenle sadece yüzde 16.7 oranında büyüdü ve 314 trilyon lirada kaldı.

Diğer gelirler
Vergi dışı normal gelirlerdeki artış ise yüzde 83.8 olarak gerçekleşti. Ocak ayı vergi dışı normal gelirleri 215 trilyon lira olarak gerçekleşti. Özel gelir ve fon gelirlerinin, bazı fonların tasfiye edilmesi nedeniyle sadece yüzde 12.4 oranında artarak 280 trilyon lirada kaldı.

Ocakta katma bütçe gelirleri ise yüzde 105.8 oranında artarak 107 trilyon lira olarak gerçekleşti.

Ocakta toplam bütçe gelirleri ise yüzde 51.9 oranında artarak 3 katrilyon 101 trilyon lira oldu.

Diğer Ekonomi Haberleri