Vergi Paketi Hafta Sonu Açılacak

Bigpara Haber
2001 Bütçesi`nin ayrıntıları belli oldu. Ek gelir tedbirleri ise bu hafta sonuna kadar Liderler Zirvesi`nde ele alınıp, kesinleştirilecek. Maliye Bakanı Oral, yeni bir faiz vergisinin gündemde olmadığını söyledi.


Maliye Bakanı Sümer Oral, 2001 Bütçesi`nde yer alacak ek gelir tedbirlerinin bu hafta sonuna kadar Liderler Zirvesi`nde ele alınıp, Bakanlar Kurulu`nca kesinleştirileceğini bildirdi. Oral, yeni bir faiz vergisi gelmeyeceğini belirterek, geriye dönük vergi uygulamasına karşı olduklarını kaydetti. Oral, ÖTV`nin de gündemlerinde bulunmadığını söyledi. Oral, 31.8 katrilyon lira için bir takım önlemler gerekebilir. Gelir hedeflerinin sağlanmasındaki araçlar kafamızda. dedi.


Oral, dün düzenlediği basın toplantısında 2001 yılı Bütçesi ve 9 aylık bütçe uygulama sonuçlarına ilişkin bilgi verdi. Oral, 2001`de faiz ödemelerinin makul düzeye çekilmesiyle birlikte, kamu kaynaklarının devletin diğer asli işlevine yöneltilebileceğini söyledi. Yeni yılda ağırlığın mevcut yatırımların bitirilmesine verileceğini anlatan Oral, harcamalarda da çok daha titiz davranacaklarını vurguladı. Kamu yöneticilerinin sadece harcamalarla değil, harcamaların sonuçlarıyla da ilgileneceğini belirten Oral, Devlet 2001`de bu konuda daha titiz olacaktır. İsrafı önlemeye önce devletten başlanmalı. Vatandaş, dişinden tırnağından keserek vergisini ödemektedir. Bu vergilerin doğru dürüst harcanması esastır diye konuştu. Oral, deprem yaralarını sarmaya devam edeceklerini belirterek 2000`de 1.4 katrilyon harcandığını, 2001 için de bütçeye yeterli ödenek konduğunu kaydetti. Oral, 2001`de vergide otomasyon projesinin yaygınlaştırılacağını ve sağlam bir kamu maliyesi için gerekli her türlü tedbirin alınacağını belirtti. Oral, 2001, kronik hale gelmiş yüksek enflasyon ve kamu kesimi açıklarının düşürülmesi konusundaki kararlılığımızın devam ettiği yıl olacaktır. dedi.


TAŞIT SALTANATINA SON;

Oral, Hazine arazilerine ilişkin bir soru üzerine, Hazine arazilerinin değerlendirilmesi bakanlığımızın her zaman üzerinde durduğu konudur. 2001 yılında da devam edeceğiz dedi. Oral, kamuda taşıt saltanatına ilişkin bir soru üzerine ise Bununla ilgili genelgeyi hazırladık. Bakanlar Kurulu`nda 4 bakandan oluşan komisyondan da geçirdik. Yıl sonuna kadar uygulamaya girecek. Taşıt Kanunu`nun rasyonel kullanımını bu yıl sonuna kadar gerçekleştireceğiz dedi. Bu yıl eğitim, sağlık ve emniyet haricinde memur alımında geçen yılın altında kalındığını belirten Oral, Harcamalar Bütçe Kanunu`na konuluyor. Orada alınacak tedbirler de bu kanunda net biçimde yer alıyor. Bunları, Başbakanlık veya Maliye Bakanlığı genelgeleri ile düzenliyoruz. diye konuştu.


KARARLARI IMF ALMIYOR;

Oral, IMF`nin görüşüne ilişkin bir soru üzerine ekonomik programın Türkiye`nin kendi ihtiyacı için uygulandığını ve ülke şartlarına göre düzenlendiğini belirterek, Gayet tabii IMF ile stand - by düzenlemesi var. Ama bu, kesinlikle onların inisiyatif kullandığını ve kararların onların istediği doğrultusunda gittiğini göstermez. dedi. Oral, bütçede ek tedbir alınırken, bir yandan da batık bankalarda 10 milyar doların battığını anımsatan bir soru üzerine ise Gönül arzu eder ki bankalar sistemi, devlet oraya kaynak aktarmayacak tarzda işlesin. Ama orada tasvip edilmeyecek gelişmeler de olsa biz bütçemizi yapmak durumundayız diye konuştu.


Oral, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk`ün ek ödenek talebinin kabul edilmemesi yüzünden istifa girişiminde bulunduğu yolundaki haberlerin gerçek dışı olduğunu söyledi. Türk`ün liderler zirvesinde cezaevleri ve adalet binaları için yatırım niteliğinde ödenek talep ettiğini, bunun DPT ile görüşüldüğünü anlatan Oral, Ama burada istifa gibi hiçbir şey olmadı dedi. Oral, basında Bazı bakanlar katsayıları yetersiz buldu. Maliye Bakanı da, (O zaman ek vergilere ihtiyaç olur) dedi şeklinde çıkan haberlere de işaret ederek, bakanlar kurulunda böyle bir diyalog geçmediğini söyledi.


VERGİ GELİR HEDEFİNE REVİZE;

Oral, Eylül sonu itibariyle bakıldığında da 2000`de hedeflerin yakalanacağı ve bir miktar aşılacağının görüldüğünü belirtti. Oral`ın verdiği bilgiye göre, 9 aylık uygulama sonucunda bütçede gelirler 24 katrilyon 967 trilyon lira, vergi gelirleri 19 katrilyon 741 trilyon lira olarak gerçekleşti. Bu dönemde giderler 35 katrilyon 1 trilyon lira, faiz hariç giderler 17 katrilyon 415 trilyon lira oldu. Faiz dışı bütçe fazlası ise 7 katrilyon 553 trilyon lira olarak gerçekleşti. Oral, 2000`de 24 katrilyon öngörülen vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 20 dolayında artarak 26.5 katrilyon olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini de belirtti.


KATSAYILAR BELLİ OLDU;

Memur maaşlarında 2001 yılı ilk yarısında yapılacak yüzde 10`luk zamma temel oluşturan katsayılar da belli oldu. 2001 yılı Ocak ayı için aylık katsayı 15.760`dan 17.350`ye, taban aylık katsayısı 101.400`den 111.600`e, yan ödeme katsayısı ise 5.030`dan 5.530`a çıkarıldı. Oral, 2001`de de enflasyonun üstünde maaş artışı prensibinin hakim olacağını belirterek, Maaş artışı, yine enflasyonun üzerinde ve 2 puan refah payı ile birlikte götürülecek dedi. Oral, hükümetin en zor karar verdiği konulardan birinin maaş zamları olduğunu da belirtti. KİT`lerde çalışan sözleşmeli personelin ücret tavanı da yılbaşından geçerli olmak üzere 762 milyon 167 bin liraya çıkarılırken, kıdem tazminatı tavanı 558 milyon 440 bin liradan 614 bin 750 bin liraya yükseltildi. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Ekonomi Haberleri