Vergi iadesi 20 Şubat`a kadar ödenecek olanlar

Bigpara Haber
Yasal tanımlamasıyla özel gider indiriminden doğan vergi farkı, halk arasındaki tanımlamasıyla vergi iadesine ilişkin süreç, 1 Ocak 2001 tarihinden itibaren başladı. Vergi iadesinden yararlanacak olanlar ile ölenlerin hak sahipleri, 2000 yılına ilişkin harcama belgelerini ve özel gider indirimine ait bildirimi 22 Ocak tarihine kadar işverenlere verdiler. İşverenler de gerekli kontrolleri yaparak özel gider indirimine ilişkin bordroları hazırladılar ve kimin ne kadar vergi iadesi alacağını belirlediler. Şimdi sıra özel gider indiriminden doğan vergi farklarının (vergi iadelerinin) ödenmesine geldi.


Son günlerde okurlarımızdan aldığımız soruların çoğunluğu, emekli olan, işten ayrılan ve ölenler ile muhtasar beyannamelerini üç aylık dönemler halinde veren işveren yanında çalışanların vergi iadelerinin ne zaman ödeneceğine ilişkin.
Söz konusu kişilerin vergi iadelerinin ödeneceği son günün yarın olması nedeniyle, bugünkü yazımızın konusunu emekli olan, işten ayrılan ve ölenler ile muhtasar beyannamesini üç aylık dönemler halinde veren işverenler yanında çalışan ücretlilere vergi iadesi ödemesi oluşturuyor.


Emekli olan, işten ayrılan ve ölenlerin vergi iadesi:

İşverenler 2000 yılında emekli olanlar, işten ayrılıp da başka bir işveren yanında çalışmayanlar ve ölenler için özel gider indirimi bordrosunu halen çalışmakta olanlardan ayrı olarak düzenleyecekler. Bu bordro üzerinden hesaplanan vergi farkı için, bordronun mahsup edilecek vergiler sütunları kullanılmayacak.
Genel bütçeye dahil olan daireler, söz konusu ücretliler için ayrıca hazırlayacakları tahakkuk müzekkeresi ve `verile` emrine dayanarak, emeklilerine, işten ayrılanlara ve ölenlerin kanuni mirasçılarına vergi iadesi tutarlarını Şubat ayı içinde nakden ödeyecekler. Muhtasar beyanname veren kamu kurum ve kuruluşları ile diğer işverenler yanında çalışmakta iken 2000 yılında emekli olan, işten ayrılıp da başka bir işveren yanında çalışmayan ve ölenlerin özel gider indiriminden doğan vergi farkları ise Ocak ayına ait olup, 20 Şubat akşamına (yarın akşama) kadar verilecek muhtasar beyannamede beyan edilen tevkif suretiyle kesilen vergilerden mahsup edilerek, 20 Şubat akşamına kadar hak sahiplerine ödenecek.


Ödenmesi gereken vergi iadesinin, mahsup edilebilecek tutardan fazla olması halinde, aradaki fark vergi inceleme raporuna dayanılarak vergi dairesince işverene iade edilecek. İadenin vergi dairesince 20 Şubat akşamına kadar yapılması halinde, işveren bu iade tutarını 20 Şubat akşamına kadar hak sahiplerine nakden ödeyecek. Ancak iadenin vergi dairesince 20 Şubat tarihinden sonra yapılması halinde, vergi farkı, hak sahiplerine vergi dairesinden alındığı tarihten itibaren 3 gün içinde ödenecek. 1 Ocak tarihinden itibaren emekli olan, işten ayrılan ve ölenlerin özel gider indiriminden doğan vergi farkının, bu kişilerin ücretlerinden kesilen gelir vergisinden mahsup edilemeyen kısmı da, yukarıda yapılan açıklamalara göre, muhtasar beyanname üzerinden mahsup edilerek hak sahiplerine ödenecek. Mahsup edilemeyen kısım ise inceleme raporuna dayanılarak vergi dairesince işverene iade edilecek ve işveren tarafından da hak sahiplerine ödenecek.


Muhtasar beyannamesini üçer aylık dönemlerde verenler:

Üçer aylık dönemlerde muhtasar beyanname veren işverenler, halen çalışmakta olan ücretliler ile emekli olan, işten ayrılan ve ölenlere ait özel gider indiriminden doğan vergi farkını, 20 Şubat akşamına (yarın akşama) kadar verecekleri Kasım, Aralık, Ocak aylarına ait üç aylık muhtasar beyanname ile beyan edecekleri vergiden, yukarıda yapmış olduğumuz açıklamalara göre mahsup edecekler ve hak sahiplerine ödeyecekler.

Diğer Ekonomi Haberleri