Venezüella Ucuz Petrol Satacak

Bigpara Haber
Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı`nda (OPEC) Şahinler Kanadı`nın başını çeken Venezüella, Orta Amerika ve Karayipyer Bölgesi`ndeki 10 ülkeye ucuz tarifeden ve vadeli petrol satacak. Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez`in bölgesel birlik çabaları çerçevesinde bugün imzalanan Caracas Enerji İşbirliği paktı uyarınca, Venezüella, Belize, Kosta Rika,, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Jamaica, Nikragua, Panama ve Dominik Cumhuriyeti`ne günde yaklaşık 80 bin varil petrol sevkedecek.


Bu ülkeler, variline 20 ile 30 dolar arasında fiyat ödeyecekleri Venezüella menşeli ham petrolün bedelini yılda yüzde 2 oranında faizle 15 yılda geri ödeyecekler. Küba Devlet Başkanı Fidel Castro da, benzer bir anlaşma imzalamak üzere 26-30 Ekim tarihleri arasında Venezüella`yı ziyaret edecek. Buna karşılık, Venezüella ile sınır anlaşmazlığı bulunan Guyana, Orta Amerika ve Karayip ülkelerine ucuza ve uzun vadeli petrol teminine ilişkin anlaşmanın imzalanmasına çağrılmayışını protesto edip, Venezüella`dan petrol almayı durdurabileceğini bildirdi. Venezüella Dışişleri Bakan Yardımcısı Jorge Valero, Guyana dahil, diğer bölge ülkelerini de ikili enerji anlaşmaları imzalamaya davet edip, petrol karşılığı, bazı malları takas edeceklerini bildirdi.


Meksika, San Jose Paktı çerçevesinde bölge ülkelerine 1982`den beri sübvansiyonlu fiyattan günde 160 bin ton petrol sevkediyor. Venezüella Devlet Başkanı Chavez, Meksika`ya, San Jose Paktı`nın, Küba ile diğer Karayip ve Orta Amerika ülkelerini de içine alacak şekilde genişletilmesini önermişti. Chavez, Küba`ya indirimli fiyattan ve uzun vadeyle petrol sevkiyatı karşılığında, bu ülkenin Venezüella`ya doktor ve hemşireler göndermesi önerisi, Venezüella`daki doktorların mesleki örgütlerinin tepkisini çekmişti. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Piyasa Haberleri