Vatandaşa alışveriş taktikleri

Bigpara Haber
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı alışverişte dikkat edilmesi gereken bir dizi kural yayınladı. Uyarılarda, vatandaşın ekonomik davranması teşvik ediliyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı vatandaşların alışveriş yaparken dikkat etmesi gereken bir dizi kural yayınladı. Vatandaşları alışveriş konusunda bilinçli olmaya davet eden uyarılarda ekonomik davranmaya özen göstermek teşvik ediliyor. Mobilyadan sebzeye, ayakkabıdan elektronik eşyaya kadar pek çok ürün alırken dikkat edilmesi kurallardan bazıları şöyle:

Alışverişin Planlanmasında İzlenmesi Gereken Adımlar : İstek ve ihtiyaçlarınızı iyi seçin. İyi bir piyasa araştırması yapın. Alışveriş için en uygun zamanı belirleyin. Eğer mümkünse alışverişi çarşı ve dükkanların tenha olduğu gün ve saatlerde yapın. Planlama aşamasında mutlaka bir alışveriş listesi hazırlayın. Alışveriş listesi plan dışı satın almayı önler ve tasarruf sağlar.

Alışveriş Sırasında Dikkat Edeceğiniz Hususlar: Reklamdan ve uluslararası markalardan etkilenmeyin. Fiyat, kalite, işlevsellik gibi faktörleri dikkate alarak piyasa araştırması yapın ki ödediğiniz bedelin karşılığını alasınız. Her uluslararası markayı taşıyan ürünün kaliteli olduğu yanlış bir ön yargıdır. Yerli malı ürün yerine, ithal mal hayranlığı ve yabancı marka özentisi sonradan pişmanlığa yol açabilir.

İzlenmesi gereken yol

*Plan dışı harcama yapmamak için alışverişe yorgun ve aç çıkmayın.

* Mutlaka alışveriş liste yapın.

* Malı değişik yerlerden araştırmadan satın almayın.

*Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu, garanti belgesi veya standarda uygunluk markası olanı tercih ediniz.

*Alışverişi, tekrar tekrar geri dönmeler olmayacak, ağır maddeler en son alınacak şekilde yapınız.

*Satıcının ve birlikte alışverişe çıkılan kişiler varsa bunların sözlerini temkinle karşılayınız ve plana sadık kalmaya çalışınız.

Giyim eşyası alırken

Alışverişi daha önce planladığınız ihtiyaçlara göre yapın.

* Alışverişi aceleye getirmeyin. Mağazaların rahat ve tenha olduğu zamanları seçin.

* Sade ve çeşitli faaliyetler için kolayca kullanabileceğiniz giyim eşyalarının seçilmesi, modaya bağlı giyim eşyalarının tercih edilmemesi daha doğru bir davranıştır.

Ayakkabı alırken

* Bir çift ayakkabının tekleri arasında görünüm, şekil, işçilik, renk, boyut farkı bulunmamasına dikkat edin.

* Ayakkabının içini elle kontrol ederek astar vb. kısımlarda ayağı rahatsız edici kırışıklıklar bulunmadığından emin olunuz.

* Dikiş hatalarının bulunmamasına dikkat edin.

* Ayakla temas eden kısımlarında sentetik malzeme kullanılmamasına dikkat edin.

* İnsan ayağının hacmi gün boyunca genişler bu nedenle ayakkabınızı öğleden sonra satın almaya özen gösterin.(YENİ BİNYIL)

Diğer Ekonomi Haberleri