Uzun ve Kısa Dönemli Modern Hedge Fonları

Bigpara Haber
Hedge fonları engelli yıllar geçireceğe benziyor. Kurumsal yatırımcılar arasında giderek artan bir anlayış egemen oluyor: Enflasyon ve yüksek değer biçimleri çağında, geleneksel varlıklar aşağı düzeyli nominal getirilere neden oluyor.
Bu da kurumların, geleneksel olmayan varlık kategorilerine ilgi duymasına neden oluyor. Bu alanda ise bol miktarda hedge fonuna (gelecekteki risklere karşı korumalı fonlar) rastlanıyıor. Burada varsayım şu: Bu varlıklar konvansiyonel piyasaların durumuna denk gelmeyen getiriler üretiyor.


Hedge fonlarından da talep eidlen bu ve gerçekten de, endüstri bir kapasite sınırından çekmeye başlıyor. Oxford Advisors şirketinden Patrick Harrigan, Cayman Island`da yerleşik fonların fonunu yönetiyor ve en iyi yöneticilerin fonlarını kapattığını, ve kurumları çok kısa işlem siciline sahip yöneticilere terk ettiğini söylüyor. Belki de kapasite sorunu kendi kendini çözecek. En iyi adamlarına güvenmek geleneksel fon menecerleri için zor bir iş olacak, zira bu menecerler, hedge fonları yolunu tuttuklarında, kendilerini bekleyen zenginliği kolayca görebilecek. Gartmore gibi bazı gurplar kendi hedge fonlarını başlattı. Böylece en iyi adamlarını elde tutmak istiyorlar (ve tabii güzel ücretler kazanmak da).
Yeni kuşak hedge fonları, kitlelerin beyinlerinde yer eden büyük çaplı makro oyunculardan oluşmuyor. George Soros ve Julian Robertson`ın gerilemeye başlamasıyla birlikte bu sektör artık tercih edilmiyor.


Euronun bu kadar uzun bir zamandan bu yana sancı çekmesinin bir nedeni de, taşın altına elini sokmak isteyen yüksek profilli spekülatörlerin olmamasıydı.
Long Term Capital Management`ın uğradığı felaketin ışığında, hedge fonları, denetimcileri korkutacak türden kaldıraçlar almaya da hevesli değil. Modern hedge fonları ya alan birleşme arbitrajı, sancılı borç gibi uzmanlık alanları ve ya bu gibi şeylere odaklanıyor, veya, uzun / kısa menkul kıymetler yoluna odaklanıyor ki bu da nötral market sonucuna götürmeli. Uzun / kısa dönem yaklaşımı menkul kıymetleri başlatan olaydı. Ve bu yıl uzun / kısa stratejisini başarıyla izlemek için çok miktarda karlı fırsat mevcuttu. Teknoloji, medya ve telecomları (TMT) Mart`ta kısada tutmak ve eski ekonomide ise uzun dönemi kayırmak geriye bakıldığında net olarak görülen bir yaklaşımdı. Ancak bu hala gerçekleştirilmesi zor görünen bir stratejiye benziyor. Evaluation Associates Capital Management` agöre, saf uzun / kısa fonlar 1999 yılının sonundan Ekim`in sonuna dek sadece yüzde 3.4`lük bir gelir elde etti. Buna kaşrın, konvertibil hedge, anlaşma arbitrajı gibi uzman sektörler iki haneli gelirler elde etti.


Bu uzmanlık alanlarının popülaritesi endüstride potansiyel bir paradoksal ortaya çıkartıyor. Tanım itibarıyla, eğer bu sektörlerdeki gelirler piyasaya bağlı olmayacaksa, bunun nedeni fiyatlandırmada görülen anomaliler olsa gerektir.
Eğer bu fiyatlandırma anomalileri çok genişse, o takdirde endüstirye akan para herhalde arbitraja tabi tutulacaktır. Eğer anomali küçükse, o takdirde, makul düzeyde bir gelir için büyük miktarlarda kaldıraç gerekecek - ve bu da birçok kurumsal yatırımcının arzu ettiğinden çok daha yüksek riskler almak demek anlamına gelebilir. Bütün bunlar standart finans teorisinden başka bir şey değil - eğer bir portfolyo çok aşırı gelirler getiriyorsa, kaçınılmaz olarak aşırı riskler görüyordur.


Ancak bu risk başka şekillerde ortaya çıkabilir. Piyasalara ilişkin standart varsayım, gelirlerin normal bir dağıtım izleyeceği - çan eğrisi. Bu eğride gelirlerin büyük kısmı menzilin ortasında bir yerde ve göreceli anlamda aşırılıklar o kadar fazla değil. LTCM pahalıya keşfetti, ama, uzmanlaşmış, likiditesi az piyasalarda, aşırı sonuçlar olasılığı çok daha fazla olabilir. Bir başka deyişle, bir şirket, örneğin sancılı borçlarında, birkaç yıl süren ortalama üzerinden gelirler elde edebilir. Sonra bir resesyon veya büyük bir şirket çöküşü gibi önceden haber verilemeyecek bir nedenle, aniden düşüşe geçer. 5 yıl sonra, şu anda hedge fonların ardından kışan kurumsal yatırımcılardan bazıları, keşke eskisi gibi hükümet bonoları işiyle uğraşsaydım, diye hayıflanabilir. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)



Diğer Genel Haberleri