Uzmanlar merkez kararı için ne dedi?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Murat Çetinkaya başkanlığında ilk kez toplandı. PPK, faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan düşürerek yüzde 10'a çekti. Faiz koridorunun alt bandı ve politika faizi ise sabit kaldı. Uzmanlar faiz kararını değerlendi.

Bigpara Haber

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLER DAHİLİNDE
ALB Forex / Enver Erkan Araştırma Uzmanı

Merkez Bankası, Sn. Murat Çetinkaya başkanlığındaki Nisan ayı PPK toplantısında faiz koridoru üst bandı olarak bilinen gecelik borç verme faizini 50 bps indirerek yüzde 10 seviyesine getirdi. 1 haftalık repo faizi ve gecelik borçlanma faizlerini ise sabit bırakmayı tercih etti. Piyasaların uzun süredir beklediği ve fiyatladığı ölçüde gerçekleşen faiz indiriminin ardından ise kurlarda gerileme, TL’de ise değer kazancı görüldü.

Bir süredir küresel konjonktürdeki iyileşmeler ve dünya genelinde artan risk iştahı küresel piyasaların olumlu seyretmesini sağlıyordu. Tabii bu risk iştahının ana faktörü olarak karşımıza çıkan; küresel merkez bankalarının genişlemeci para politikaları gelişmekte olan ülke varlıkları açısından da olumlu bir durum teşkil ediyordu. Tabii burada Fed’in faizleri artırmaktan şimdilik kaçınıyor olması da, bizim açımızdan iyimser bir hikaye ortaya çıkmasını sağlıyor. Buna ek olarak; Mart ayında manşet enflasyonda yaşanan düşüş ile beraber enflasyon beklentilerinin gerilemiş olması; gösterge tahvil faizinin bir dönem yüzde 11 üzerindeyken yüzde 9 seviyelerine gerilemiş olması ve Merkez Bankası’nın ortalama fonlama maliyetinin gerilemesi ortamı ölçülü bir faiz indirimi açısından müsait duruma getirmiştir.

Haberin Devamı

Ancak bunlar tabii ki tamamen ve kalıcı bir şekilde iyileşme koşullarını sağlamıyor. Merkez Bankası şu an sıkı para politikası uygulamaya devam etmekle beraber biraz daha güvercin tarafta duruyor. Ve faiz indirimleri de küresel konjonktürün izin verdiği ölçüde. Çekirdek enflasyon da yukarıda kalmaya devam etmektedir. Yani enflasyon şartı da aslında tam sağlanabilmiş değildir. Fakat iyimser koşullardan dolayı, bu hamle piyasa tarafından olumlu algılanacaktır. Özellikle faiz duyarlılığı yüksek varlıklarda pozitif yönde hareket görebiliriz.

Haberin Devamı

Faiz indirimi üst bantta sınırlı kalmasaydı ya da daha yüksek bir oranda yapılsaydı TL’de değer kaybına ve kurlarda yukarı yönlü harekete neden olabilirdi. Dış finansman ihtiyacı olan kırılgan bir ekonomimiz var. Sıkı para politikasını geniş resimde uygulamaya devam etmeli, keskin bir sapma yaşamamalıyız. Yarıyıl sonundan itibaren ABD Merkez Bankası Fed’in şahin bir tutum benimsemesi veya küresel ekonomiler kaynaklı olarak risk iştahındaki gerilemenin gelişen ülkelerden para çıkışına neden olması halinde Merkez Bankası’nın gerekli adımları atabilecek hareket kabiliyetinin olması gerekir. Haliyle, radikal faiz indirimleri için erken bir dönemdeyiz diyebiliriz.

TCMB'DEN SÜRPRİZ YOK 
Meksa Yatırım

Haberin Devamı

TCMB'nin Nisan ayı PPK toplantı kararları açıklandı. Alınan kararları incelediğimiz zaman piyasalarda oluşan genel beklenti dahilinde koridor üst bandının %10.50 seviyesinden %10 seviyesine ( 50 baz puan ) indirim gerçekleştiğini gözlemledik. Bunun yanında gelecik borç alma faizi olan koridorun alt bandı ve bir hafta vadeli repo ihale faizi olan politika faizinde de herhangi bir değişikliğe gidilmedi.

Kararların ardından USD/TRY paritesinin 2.81 seviyelerinin aşağısını test ettiğini gözlemledik. Paritede oluşan bu fiyatlamanın en önemli nedeni radikal bir faiz indirimi olasılığının gerçekleşmemesi ve piyasa beklentilerine paralel bir faiz indirimi atılmasıdır.

Nisan PPK toplantısını bu denli önemli yapan iki unsur bulunuyordu:

1. TCMB'nin Mart toplantısı ile faiz indirim sürecini başlatması...
2. Yeni Başkan Murat Çetinkaya'nın TCMB'nin başında ilk PPK toplantısı olması.

Bu nedenle TCMB'den yapılan açıklamaların da ayrı bir önemi bulunuyor. Bankadan yapılan açıklamaları incelediğimizde ise:

İlk olarak manşet enflasyonun yakın dönemde belirgin bir düşüş olduğunu söyleniyor. Bu cümle ile TCMB'nin faiz indiriminin nedenlerinden birisi açıklanıyor. Yalnız manşet enflasyonda yaşanan bu gerilemenin en önemli nedeni olarak gösterilen işlenmemiş gıda fiyatlarında yaşanan gerilemenin kısa vadede devam edeceği belirtiliyor. Yani gıda fiyatlarında ki gerileme uzun sürmeyecek enflasyona olan pozitif etkisi geçici kalacak. Aynı zamanda çekirdek enflasyonda yaşanan iyileşmenin de sınırlı olduğunun altı çiziliyor. Çekirdek enflasyon ve gıda fiyatlarına yönelik cümleler de faiz indiriminde ihtiyatlı davranılmasının nedenini açıklıyor.

Kararın ardından TL'de değerlenme yaşanmasının yanında USD/TRY paritesinde 2.8050 desteğini izlemeyi sürdürüyoruz. Bu seviyenin aşağı yönde geçilmesi durumunda teknik olarak 2.7970 desteğinin test edilebilme olasılığı yükselecekse de 2.80 seviyelerinin altında kalıcılık sağlanıp sağlanılmayacağı çok daha dikkatle takip edilmesi gereken bir konu olacaktır.

MERKEZ'İN KARARI FİYATLANMIŞTI

Vakıf Yatırım

PPK'dan beklentiler dahilinde üst bant tarafında 50 baz puan indirim geldi.

PPK toplantısı öncesinde piyasalarda hem beklentiler hem de fiyatlamalar üst bant tarafında 50 baz puan indirim geleceği yönünde bulunuyordu. Yeni başkan Murat Çetinkaya başkanlığında toplanan ilk PPK'dan da 50 baz puan indirimle üst bantın %10 seviyesine çekilme kararı çıktı. Dolayısıyla da piyasanın daha önce fiyatladığı bu karar sonrasında BİST, kur ve faiz tarafında ilk hareketler dışında ekstra bir hareket göremeyebiliriz.

Önümüzdeki hafta 27 Nisan'daki Fed toplantısı öncesinde Fed'den faiz artırımı bekleyenlerin oranının 0 (sıfır) olduğunu belirtelim.

BİST tarafında 86.000 aşağı kırılmadığı sürece 86.700-87.500 aralığı hedef olmaya devam edecektir. Dolar/TL'de 2.8100 altında birkaç gün kapanış görmediğimiz sürece 2.8300-2.8600 aralığı hedef olmaya devam edecektir. 2.8100 seviyesi kırılırsa bu kez 2.7850 seviyeleri hedef olmakla birlikte 2.8100 altında Dolar/TL'nin kalıcılığı soru işaretleri taşıyacaktır.

Diğer Piyasa Haberleri