Uzanlar`ın bankasına ‘paramı ver’ davası

Bigpara Haber
Sahip oldukları ÇEAŞ ve Kepez Elektrik`e el konulan Uzan Grubu`na ait İmar Bankası icralık oldu. Zaman Gazetesi`nin haberine göre Adana`da İmar Bankası`na yatırdığı mevduatı vadesi dolduğu halde çekemeyen bir mudi banka aleyhine icra takibi başlattı.

ENERJİ Bakanlığı`nın el koyması ile Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ile Kepez Elektrik`i kaybeden, Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararıyla Petkim`i almak üzere olan Uzan Grubu`nun mali kuruluşlarından İmar Bankası, mevduat ödemelerini durdurunca icralık oldu.

ÇEAŞ ve Kepez Elektrik ellerinden çıktıktan sonra Uzan Grubu`nun bankası olan İmar Bankası, yer yer bazı mevduat sahiplerinin taleplerini zamanında karşılamadı. Benzeri bir durumdan sonra Adana`da bir İmar Bankası müşterisi vadesi dolan parası ödenmeyince, bankayı icraya verdi. Parasını çekmek isteyen Mustafa Yılmaz`a İmar Bankası yetkilileri, ‘hesabın vadesini uzatma’ teklifinde bulundu. Söz konusu teklifi kabul etmek istemeyen mevduat sahibi Mustafa Yılmaz, İmar Bankası`ndan parasını çekme talebinde ısrarcı davrandı.

Buna rağmen, parasını alamayan Yılmaz, aleyhine bir durum oluşmaması için avukatı aracılığıyla İmar Bankası aleyhine icra takibi başlattı. İşadamı Yılmaz`ın avukatı Yusuf Özer, 7 gün içinde ödeme yapılmazsa haciz uygulanacağını söyledi.

Zaman Gazetesi`nde yer alan habere göre, Mustafa Yılmaz, Uzan Grubu`na ait ÇEAŞ ve Kepez Elektrik`e el konulmasının ardından İmar Bankası Adana Şubesi`ndeki hesabında bulunan ve 25 Haziran 2003`te vadesi dolan 194 milyar lirayı çekmek istedi.

İmar Bankası yetkilileri ise, ‘faiz hakkının korunarak hesabın vadelendirilmesi’ni teklif etti. Bunun üzerine Yılmaz, avukatı aracılığıyla noterden ihtarname çekti. Daha sonra da parayı ödemediği belirlenen banka hakkında, Adana 3`üncü İcra Müdürlüğü`nce icra takibi başlatıldı.

Adana Nöbetçi Sulh Hukuk Mahkemesi Hakimi Yücel Özelçi, İmar Bankası Adana Şubesi`ne giderek, tespit yaptı. Mevduat sahibi Yılmaz`ın avukatı Yusuf Özer, şunları kaydetti: ‘‘Müvekkilim vadesi dolduğunda parasını çekmek isteyince banka yetkilileri, hükümetin ÇEAŞ ve Kepez`e el koymasından dolayı nakit krizine girdiklerini belirterek, faiz hakkı saklı kalarak parayı 2-3 hafta sonra faiziyle birlikte vermeyi teklif ediyor. Müvekkilim de bu teklifi kabul etmeyerek bize geliyor. Yasal işlemlere başlamadan önce banka müdürüyle şahsen görüştüm. Müdür, bankalarına para akışı olmadığı için şu an ödeme yapamayacaklarını söyledi. Bunun üzerine noterden ihtar çektik. Paramızın, derhal ödenmesini, ödenmezse yasal yollara gideceğimizi belirttik. Adana 3`ünçü İcra Müdürlüğü`nde icra takibi başlattık ve müvekkilimin banka hesabında para olduğu ve ödenmediğinin tespiti için Adana 4`üncü Hukuk Mahkemesi kanalıyla tespit yaptık. 7 gün içinde ödeme yapılmazsa haciz işlemi başlatılacak.’’

PARASI BURADA

İmar Bankası Adana Şube Müdürü Hasan Kart ise, hakimin tespitinde tutanaklara geçen ifadesinde, ‘‘Mudinin hesabında parası vardır. 25 Haziran 2003 tarihinde vadesi dolunca mudi ile görüştük, kırık vade olarak tabir ettiğimiz vade olayını gerçekleştirdik. Kendinin de rızasıyla parasını vadelendirdik. Vadesi geldiğinde parasını ödeyeceğiz. Fakat mudi avukatı aracılığıyla icra takibi başlattı’’ dedi.

Diğer Genel Haberleri