Uzanlar DSİ`ye kuruşla ödüyormuş

Bigpara Haber
Devletin el koyduğu Çukurova Elektrik A.Ş.`nin (ÇEAŞ), Yüreğir ve Seyhan Barajları`nın işletme masrafları için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü`ne (DSİ) su hakkı bedeli ödemelerini, yıllardır `50 kuruş` üzerinden yaptığı ortaya çıktı.

Su hakkı bedellerinin yıllardır güncelleştirilmemesi nedeniyle kamunun ciddi boyutta zararının bulunduğu belirtiliyor. DSİ, 1956 yılında Seyhan, 1972 yılında da Yüreğir Barajı`nı imzalanan bir sözleşmeyle işletmek üzere ÇEAŞ`a devretti.

DSİ ile ÇEAŞ arasında imzalanan devir sözleşmesine göre, ÇEAŞ`ın, söz konusu barajların işletme masraflarına katkı olarak DSİ`ye, kullanılan her metreküp su için tüketiciye sattığı elektriğin birim fiyatının 3`te 1`i oranında su hakkı bedeli ödemesi öngörüldü. Sözleşmenin imzalandığı dönemde elektriğin kilovatsaatının 150 kuruş olması nedeniyle bu bedel, metreküp başına 50 kuruş olarak alındı.

Devir sözleşmesine göre, ÇEAŞ`ın elektrik tarifesi değiştikçe, su hakkı bedeli ödemelerine esas olan tutarın da değişmesi gerekiyordu. Ancak su hakkı bedelleri yıllarca güncelleştirilmediği için ÇEAŞ`a el konulduğu güne kadar ödemeye esas oluşturan tutar 50 kuruş üzerinden hesaplandı. ÇEAŞ, tüketiciye 128 bin liradan elektrik satıyor. Sözleşmede yer alan hüküm çerçevesinde, su hakkı bedeli olarak son dönemde 42.6 bin lira üzerinden hesaplama yapılarak, ÇEAŞ`ın DSİ`ye ödemede bulunması gerekiyordu. DSİ kaynakları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`ndan bir müfetttişin, kamunun yıllarca zarar etmesine yol açan uygulamayı soruşturduğunu belirttiler.

Diğer Ekonomi Haberleri