Unakıtan kızdı müsteşarlar yandı

Bigpara Haber
Milletvekilleri, bütün müsteşarları zorunlu emeklilikten kurtarmak isteyine kapsam dışı olan 4 müsteşara da 61 yaşta emeklilik kapısını açtı.

Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 61 yaşında zorunlu emeklilik yeni haliyle Meclis gündemine geldi. Tasarı, dün tartışmalı bir oturum sonunda Plan ve Bütçe Komisyonu`nda kabul edildi.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, tasarıda bazı müsteşarlara istisna tanınmasını eleştirdi. Hamzaçebi, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan`a, ‘‘Yanınızda oturan Maliye Müsteşarı diğerlerinden daha mı önemsiz?’’ diye sordu. Hamzaçebi`nin eleştirilerine AKP`liler de katıldı.

Milletvekilleri, bakanlık müsteşarlarının zorunlu emeklilik kapsamı dışında tutulmasını istedi. AKP`li Mehmet Emin Bilgiç, tasarıya bu yönde ekleme yapılmasını istedi. Ancak Hamzaçebi bu isteğe karşı çıktı.

Bunun üzerine devletin bünyesindeki bütün müsteşarların kapsam dışına çıkarılması önerisi yapıldı. Kapsamın genişletilmesi Unakıtan`ı sinirlendirdi. Unakıtan, Bilgiç`e, ‘‘Önergeni geri çek. Hepsini çıkarıyoruz’’ dedi. Tartışmalar sonunda tasarıdaki 4 istisnadan da vazgeçildi ve bütün müsteşarlar, zorunlu emekli edilecekler listesine dahil oldu.

Tasarıda, emeklilik yaşının 61 yaşında kademeli emeklilik sistemi öngörülüyor. 61 yaşını dolduranların açıktan ve naklen tayinleri yapılmayacak. Üniversite öğretim üyelerinin emeklilik yaş haddi 67, hakim ve savcılar ile Dışişleri Bakanlığı`nda görevli büyükelçi ve daimi temsilcilerin emeklilik yaş haddi ise 65 olacak.

Diğer Ekonomi Haberleri