Umutsuz Gore`un Zamanı Azalıyor

Bigpara Haber
Floride ve Washington`daki hakimlerin bu hafta vereceği kararlar Cumhuriyetçi George W. Bush`un Beyaz Saray`ı kazanması ve mücadelenin bitmeis veya onun Demokratik rakibi Al Gore`un umutlarını devam ettirmek adına kritik bir önem taşıyacak. 12 Aralık nihai tarihinden birkaç gün önce Florida`nın başkanın kim olacağını etkileyecek 25 seçici üyesinin kararı çerçevesinde, Gore kampanyasının en büyük düşmanı zaman. Gore`un avukatları Palm Beach ve Miami - Dade bölgelerindeki yeniden sayımın bir an önce giderek artan bir biçimde endişeleniyor. Eğer bu yeniden sayım gerçekleşir ve bu kez daha genel bir sayım yorumu yapılırsa, Gore Bush`un 537 oydan ibaret liderliğine son verebilir.
Ancak Demokratlar geçen hafasonu Leon bölgesi yargıcı N. Sanders Sauls`u bu işe razı etmek için bir hayli uğraştılar. Bu yargıç yeniden sayım yapılıp yapılmayacağı kararını alacak. Gore`un avukatları yeniden sayımın 12 Aralıktan önce bitmesi için hemen başlaması gerektiğini söylüyor. Ancak Bush tarafının dün itibarıyla 7 şahit daha dinlenmesi çağrısında bulundu.


Bu mahkemede kaybetmek Gore için ciddi bir darbe anlamına gelecek. Florida`nın yüksek mahkemesine temyize gönderilebilirse de, Gore`un avukatları, yeniden sayımın derhal başlamaması halinde 12 Aralıkta bitme olasılığının mümkün olmadığından korkuyor. Gore`un avukatlarının başını çeken David Boise, Bu oyların bir kez daha sayılması için gereken noktaya doğru gitmiyoruz, diyor.
Ancak yargıç Sauls`un mahkemesi Gore`un son umudu değil. Leon Böglesi yargıcı Nikki Clark Çarşamba günü, Seminole bölgesinde 15 bin postayla gelen oyun yasal olmadığına ilişkin bir Demokratik iddiayı dinleyecek. Buna benzer bir duruşma daha Martin Bölgesi`nde gerçekleşecek. Bu arada, Cumhuriyetçilerin denetimindeki Florida parlamentosu, bu hafta özel bir oturum düzenleyerek, mahkemelerdeki durum devam ederken, seçici kurulun üyelerini belirleme tehdidi savuruyor. Florida Parlamentosu başkanı Tom Feeney, ABD Yüksek Mahkemesi,
Bu durumu gelecek birkaç gün içinde bir sonuca bağlayamazsa, harekete geçmeye kararlı olduğunu ilan etti. Feeney, sorunun 12 Aralık tarihine kadar çözülmemesi halinde ABD anayasının bir eyalet parlamentosuna karar alması yönünde tam yetki verdiğini söyledi. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)


Diğer Genel Haberleri