Ülkenin 1980`deki ihracat rekorunu tek başına kırdı

Bigpara Haber
Türkiye`nin 2004 yılı ihracatının yaklaşık yüzde 4`ünü Vestel tek başına gerçekleştirdi 2.5 milyar dolarlık ihracat ile Türkiye`nin 25 yıl önceki toplam ihracat rakamı yakalandı.

Türkiye 2004 yılında 62.7 milyar dolarlık ihracatla bir rekora imza attı. Değerli YTL`ye rağmen kırılan bu rekorlarda Türkiye`nin ihracat devlerinin büyük bir imzası var. Dün 2004 yılı konsolide rakamlarını açıklayan Vestel Şirketler Grubu`nun rakamları hem Türkiye`nin hem de Vestel`in attığı adımların en canlı kanıtı. 1980`li yılların başında Türkiye 2.9 milyar dolarlık ihracat rakamlarına zar zor ulaşırken, bugün sadece Vestel`in 2004 yılı toplam yurtdışı satışları 2 milyar 530 milyon dolara ulaşmış durumda. 2004 itibariyle ise Türkiye`nin toplam ihracatının yüzde 4`ünü tek başınaVestel karşılamış görünüyor.

HEDEF 3 MİLYAR DOLAR
Asil Nadir tarafından kurulan ve 1995 yılında Zorlu Grubu`na geçen Vestel o dönemde 100 milyon dolar ciro ve 380 bin adet televizyon üreten bir şirketti. Bu rakamın 100 bini Avrupa`ya, kalan 280 bini de Türkiye`ye satılıyordu. Aradan 10 yıl geçtikten sonra şirketin bu yılki hedefi ise 30 milyon adet cihaz. Üstelik bunun yüzde 90`ı ihraç edilecek. Geçen yıl konsolide rakamlarla 2.5 milyar dolarlık ihracata imza atan şirket bu yıl bu rakamı 3 milyar doların üzerine çıkarma peşinde. Bu iddalı başarının ve hedeflerin arkasında Vestel çalışanları ve tabi ki günlerini Tarkya ve Ege Bölgesi`ndeki yatırımları arasında mekik dokuyarak geçiren Ahmet Nazif Zorlu var. Bir röportajında Biz hiç küçülmedik, aksine büyüdük. Ben Vestel`e geldiğimde önce işe Ar-Ge`den başladım. Vestel Zorlu Holding`e geçtikten sonra 25 kat büyüdü. Ben ilk zamanlar konuşmuyordum. Şimdi konuşuyorum. Ben 1 milyon TV hedefini koyduğum zaman herkes korktu.

5 milyonu telaffuz ettiğimde korkmayın dedim. 6-7 milyona çıktık. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır diyordu.

AMİRAL GEMİSİ
İşte bu inançla bugün gelinen noktada Vestel Şirketler Grubu elektronik, beyaz eşya ve bilgi teknolojisi alanında faaliyet gösteren 7`si yurtiçi, 11`i yurtdışında olmak üzere 18 şirketi bünyesinde toplamış bulunuyor. Zorlu Grubu`nun amiral gemisi olarak adlandırılan Vestel, tam 110 ülkeye ihracat yapar durumda. Bu sırada Türkiye`de bir çok ilklere imza atıldı. İlk 87 ekran TV, 16.9 sinema formatında TV, DVD`li Flat TV, kayıp yapabilen Replay TV, Digital TV, İnternet TV, Plazma TV gibi ürünleri ilk olarak pazara sunan şirket yine Vestel oldu. 2003`ün sonuna gelindiğinde Vestel, TV`de Türkiye iç pazarının yüzde 31`ine, Türkiye`nin TV ihracatında ise yüzde 53 pazar payına sahipti. Bu sırada Avrupa TV pazarındaki payı da yüzde 23`e ulaşmıştı. Zorlu bünyesinde 10`uncu yılını dolduran Vestel bugün 12 milyon adetlik TV üretim kapasite ile dünyanın 3 büyük üreticisinden biri konumunda. 10 yıl içinde ürün gamını elektronik ve beyaz eşya alanlarında geliştiren Vestel, dünyanın çeşitli noktlarnıd açtığı Ar-Ge merkezlerinde çalışan 500 civarındaki mühendisi ile Türkiye`nin teknoloji lideri olarak da gösteriliyor.

VESTELCİTY`YE DÖNÜŞTÜ
Manisa Organize Sanayi Bölgesi`nde toplam 750 bin metrekare alan üzerinde kurulu olan Vestel bugün Vestel City olarak anılıyor. Üstelik artık Vestel City, Avrupa`nın en büyük dayanıklı tüketim ürünleri üretim kompleksi olarak kabul ediliyor. Vestel City olarak adlandırılan bu fabrikalar kampüsünde Ar-Ge, dış ticaret ve yönetim birimleri de bulunuyor.

Diğer Genel Haberleri