Ukrayna`da ayrılıkçılar zafer ilan etti

Rusya yanlısı ayrılıkçılar, ülkenin doğusunun bağımsızlığını ilan etmesi için yapılan referandum sonucunun kesin zaferle sonuçlandığını iddia etti

Bigpara Haber



Ukrayna`da Rusya yanlısı ayrılıkçılar, ülkenin doğusunun bağımsızlığını ilan etmesi için yapılan referandum sonucunun kesin zaferle sonuçlandığını iddia etti. Bazılarına göre bu bağımsızlık anlamına gelirken bazıları ise Rusya`ya bağlanmanın ilk adımı olarak gördü.


Reuters`ın haberine göre referandumu düzenleyenler Pazar günü oy verenlerin yüzde 90`nının bağımsızlık lehinde oy kullandıklarını iddia etti.

Oylama tamamlanmadan çok önce, bir ayrılıkçı lider, bölgenin kendi devlet kurumlarını ve ordusunu oluşturacağını, böylelikle kamu binalarının silahlı göstericiler tarafından işgaliyle başlayan bölünmenin resmileşeceğini oraya koydu.

Başka bir ayrılıkçı lider, oylamanın sadece ülkenin doğusunun kendi kaderine karar vereceği anlamına geldiğini söyledi.

Donetsk`teki seçim komitesinin lideri Roman Lyagin, Oyların yüzde 89`u. Bu kadar! dedi. Oylaymayı Kiev hükümeti kanuna aykırı buluyor.

Pazar günü yapılan oylama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`in erteleme çağrısına rağmen yapıldı. Bu çağrı kısa sürede olsa tansiyonun düşeceği beklentisini doğurdu. Batılı liderler Putin`i durumu daha da kötüleştirmekle suçluyor.

Avrupa Birliği, referandumun kanuna aykırı olduğunu iddia ederken, Pazartesi günü Rusya`ya uygulanan ekonomik yaptırımları, şirketleri de dahil ederek artırmaya hazırlanıyor. Konuya yakın kaynaklara göre 14 kişi ve 2 Kırım şirketine yaptırımlar uygulanacak.

Diğer Genel Haberleri