Uğursuz Kasım

Bigpara Haber
Faizlerdeki çıkış, dövize yönelmeyle birlikte doğan likidite sıkışlığı kasım ayında borsa yatırımcısını sarstı.


Borsa, kasım ayında bankacılık sektörüne ilişkin söylentilerle sarsılan piyasaların kurbanı oldu. Piyasada dolaşan dedikodulara itibar edilmesi sonucunda yaşanan likidite sıkışıklığı ile faizlerde tırmanış gözlenirken, dövize olan talep de arttı.
Ekim ayını ortalama yüzde 19.28 oranında artışla kapayan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nda (İMKB) Endeks, kasım ayı boyunca 4,790.76 puan düşerek ay sonunda 8,747.68 puana geriledi. Hisse senetlerinin aylık ortalama değer kaybı yüzde 35.39 oldu. Özellikle kasım ayının ikinci yarısına başlayan düşüş rüzgarında finans kesimindeki söylentiler etkili oldu. Bazı bankaların zor durumda olduğu ve Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu`na devredileceği haberlerinin dalga dalga yayılması aralık ayında beklenen döviz çıkışını öne aldı. 21 Kasım tarihinden itibaren piyasada yaşanan likidite sıkışıklığı bono ve TL faizlerini hızla yukarı çekerken, borsanın da hızla hızla erimesine neden oldu. İnterbank faizlerinin yüzde 200-300`leri ay içerisinde yatırımcının hisse senetlerinden hızla kaçtığı görüldü. Bu gelişmelerin de etkisi ile borsa kasım ayını 8 bin 747 puandan kapattı.


REPO KAZANDIRDI;

Bu arada altın geçen ayı artışla kapayan yatırım araçları arasında yer aldı. Külçe altının satış fiyatı yüzde 0.52 yükselerek 5 milyon 850 bin liraya, Cumhuriyet Altını`nın satış fiyatı da yüzde 2.56 yükselerek 40 milyon liraya çıktı. Dövizde ise ABD Doları ve İngiliz Sterlini değer yitirirken, diğer döviz türlerinde artış gözlendi. ABD Doları`nın Türk Lirası karşısındaki aylık kaybı yüzde 0.18, İngiliz Sterlini`nin de yüzde 2.68 oldu. Alman Markı`nın artışı yüzde 2.98`e ulaştı. Yatırım fonlarına katılma belgeleri ortalama yüzde 3.45 oranında düşüş kaydetti. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Tahvil ve Bono Piyasası`nda, ağırlıklı ortalamalara göre çeşitli vadelerdeki bono ve tahvillerin aylık net getirileri yüzde 2.48 ile yüzde 3.07 arasında gerçekleşti. Bu bono ve gecelik faizlerdeki yukarı çıkış bankaların mevduat faizlerini de yeniden ayarlamasına yol açtı. Önde gelen ve değerlendirmeye alınan 10 kamu ve özel bankanın faiz oranlarının ortalamaları dikkate alınarak yapılan hesaplamalara göre, mevduat faizinin aylık net getirisi, bir yıllık mevduatta yüzde 2.29, 6 aylık mevduatta yüzde yüzde 2.35, 3 aylık ve bir aylık mevduatta da yüzde 2.43 oldu. Ekim sonunda ortalama yüzde 40`ın üstünde seyreden aylık repo oranlarından parasını repoda değerlendiren yatırımcılar kasım ayında yüzde 3.00 dolayında kazanç elde ettiler. (YENİ BİNYIL)

Diğer Ekonomi Haberleri