Ucuz Dış Borç Artık Zor

Bigpara Haber
Paranın gelişmekte olan ülkelerden çekilmesi ve Türkiye`nin özel şartlarından dolayı son 1.5 ayda yurtdışındaki Türk tahvillerinin yüzde 12 değer kaybetmesi dış borcu daha da zorlaştırıyor. Bu yıl dış borçlanma piyasasında fırtına gibi esen Türkiye`nin önümüzdeki dönemde düşük maliyetli eurobond satışı yapması daha zor gözüküyor. İç ve dış etkenlerle yurtdışındaki Hazine kağıtları son birbuçuk ayda yüzde 10`dan fazla değer kaybederken, bunun yeni borçlanmalar için de sorun yaratması bekleniyor.


Hazine`nin Ocak ayında yaptığı ve gelişmekte olan ülkeler açısından bu yılın en başarılı ihraçlarından biri sayılan 30 yıllık tahvillerin fiyatı Ağustos sonundan bu yana yüzde 12 değer kaybederek 109 doların üzerinden, 96 doların altına indi. Petrol fiyatları ve Ortadoğu gerginliğinin gelişmekte olan piyasa tahvillerinden çıkışı körüklemesi bu düşüşteki dış etkenlerdi.


FAZLA ARZ;

Yurtdışındaki kağıtların değer kaybetmesindeki iç nedenlerin başında dış borçlanma miktarının programlananın üzerinde gerçekleşmesi geliyor. 2000 başında 6 milyar dolar dış borç hedefi koyan Hazine, Eylül ortasına kadar 7.2 milyar dolarlık tahvil satışı gerçekleştirdi. Son olarak Japonya`dan gelecek borçla bu rakamın 7.7 milyar dolara yükselmesi söz konusu. Türk Hazinesi`nin beklenenin üzerindeki borçlanması, borçlanma piyasasında önümüzdeki yıl için de soru işaretlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Hazine bu yılın toplamında 8.5 milyar dolar dış borç ödeyecek. Seneye 8.1 milyar dolarlık ödeme ögörülüyor. 2001`de proje kredileriyle birlikte 8 milyar doların üzerinde dış borç alınması öngörülüyor.


Planlanandan fazla arz korkusunun önümüzdeki dönemde Türk kağıtlarına talebi azaltacağı endişeleri var. Ayrıca ekonomik programın yarattığı moral ve düşük arz taktiğiyle uzun süredir diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha uygun fiyatlarla borç bulabilen Türkiye`nin performansı konusunda artık eskisine oranla daha temkinli tahminler yapılıyor. Daha düşük maliyetle iborç için Türkiye`nin en önemli kozu reyting notunun yükselmesi. Ancak dünyadaki faiz hadleri de yükseldi. Bu yüzden Hazine 2000 başındaki parlak performansı yakalamakta zorlanabilir.(SABAH)

Diğer Ekonomi Haberleri