Ücretlere 5+5 Formülü

Bigpara Haber
Hazine, finansman dengesini işçiye yüzde 5+5 formülü ile tuttururken, IMF işçi ücretlerinin memurlardan iyi olduğunu belirterek, `Hâlâ zam yapmayı mı düşünüyorsunuz?` diye sordu.


Enflasyonla mücadele programının `dengeleri`, çalışanların maaş dengesine endekslendi. KİT finansman dengesi işçi ücretlerine 2001 yılında ilk yarı için yüzde 5, ikinci yarı için yüzde 5 zam üzerine kurulurken, IMF KİT`lerdeki işçi ve memur ücretleri arasındaki büyük uçuruma dikkat çekerek, Siz hâlâ işçilere zam yapmayı mı düşünüyorsunuz? diye sordu. Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli başkanlığındaki Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti, gözden geçirme toplantılarını birkaç günlük uzatmayla bugün noktalıyor. Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ile Carlo Cottarelli bugün ortak bir basın toplantısıyla, görüşmelerde ortaya çıkan sonuçları açıklayacaklar. Ek niyet mektubunda, Türkiye`nin daha önce taahhüt ettiği, ancak yerine getiremediği başta fonların tasfiyesi, kamu bankaları, özelleştirme olmak üzere yapısal reformların yeni bir takvime bağlanması bekleniyor.


IMF`nin, temaslarını uzatmasına yol açan KİT dengesi ile ilgili olarak da alınması gereken tedbirler, ek niyet mektubunda yer alacak. Görüşmeler sırasında, Hazine`nin KİT finansman dengesine ilişkin verileri, IMF tarafından oldukça iyimser bulunmuştu. İşletmeci KİT`lerin borçlanma gereği 2001`de 2.2 katrilyon lira olarak öngörülürken, toplam KİT borçlanma gereğinin 2 katrilyon lirada tutulması mümkün görülmedi. Finansman dengesinin tutturulabilmesi için ek önlemler ve yine işçi ücretlerinin kısılması gündeme geldi. Hazine, KİT finansman dengesinin ancak işçi ücretlerine 2001 yılında yüzde 5+5 zam yapılarak kurulabileceğini anlatınca, IMF de işçi ve memur ücretleri arasındaki uçuruma dikkat çekti. IMF yetkilileri bu konuda KİT işçilerine hâlâ zam yapmayı mı düşünüyorsunuz? diye görüş belirtti. KİT Genel Müdürü`nün 750 milyon lira, şoförünün ise 1 milyar 250 milyon lira aldığı vurgulanan toplantılarda, IMF KİT`lerin büyük kısmının zarar ettiğini ve zarardaki KİT`lerin işçisine verilecek paranın toplumun cebinden çıkacağına işaret ederek dengelerin buna göre kurulmasını istedi. KİT işçilerine verilecek zamlarla ilgili görüş ayrılığının henüz giderilemediği ifade ediliyor. IMF`nin, cari işlemler açığına ilişkin tereddütlerinin de çok önemli ölçüde giderildiği öğrenildi. (RADİKAL)

Diğer Ekonomi Haberleri