Üç yasada son hafta

Bigpara Haber
TBMM Genel Kurulu, bu hafta da IMF`nin standby düzenlemesinin sekizinci gözden geçirmesini onaylayıp 1.5 milyar dolarlık krediyi serbest bırakması için gereken acil yasaları görüşecek. Genel Kurul, Ekonomik Program çerçevesinde çıkartılması öngörülen yasalardan üçünü daha yasalaştırmak için bu hafta 5 gün çalışacak. İktidar partileri, Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri saat 14.00`de toplanacak olan Genel Kurul`un gündeminin yeniden düzenlenmesi için Danışma Kurulu`nu hafta başında toplantıya çağıracak.

Bu toplantıda iktidar partilerinin uluslararası tahkimin uygulanmasını düzenleyen Tahkim Yasa Tasarısı, Kamu Bankalarının Görev Zararları ile Bazı Fonların Tasfiye Edilmesini öngören Yasa Tasarısı ile tütün, tütün mamulleri ve alkollü içkiler piyasasına ilişkin düzenlemeler getiren ve TEKEL`in özelleştirilmesine olanak sağlayan Yasa Tasarısı`nın gündemin ön sıralarına çekilmesini isteyeceği bildirildi. Her yasa tasarılarının da IMF icra Direktörleri Kurulu`nun büyük olasılıkla 25 Haziran`da yapacağı toplantıya yetiştirilmesi gerekiyor.

Tütün fiyatları serbest bırakılacak
Söz konusu tasarıların yasalaşması, IMF İcra Direktörleri Kurulu`nun, Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF Heyeti`nin geçen hafta tamamladığı standby anlaşmasının 8`inci gözden geçirmesini onaylayarak, yaklaşık 1.5 milyar dolarlık kredi diliminin serbest bırakılması açısından büyük önem taşıyor.
Tütün Yasa Tasarısı, Devletin tütün destekleme alımlarının 2002 yılından başlayarak kaldırılmasını öngörüyor. Belli bir miktarda sigara ve tütün mamülü üreten sigara şirketlerinin, fiyatlarını serbestçe belirleyip ithalat yapabilmelerine olanak sağlıyor. Serbest bırakılan tütün ve alkollü içkiler piyasasının denetim ve düzenlenmesi için de bir Kurul oluşturuyor.

Kamu bankalarıyla ilgili tasarı ise aslında üç ayrı düzenlemeyi içeriyor. Kamu bankalarına görev zararı getiren kimi yasaları kaldıran ve Emlak Bankası`nın kapatılmasına olanak sağlayan yasa, fonların da tasfiye edilmesini öngörüyor. Tasarının üçüncü bölümü ise bankacılık sektörünün içerisinde bulunduğu krizden çıkışı sağlayabilmek amacıyla şirket birleşme ve ayrılmalarına vergi kolaylığı getiren düzenlemelerden oluşuyor.

Uluslararası Tahkim Yasa Tasarısı ise, geçen yıl Anayasa`ya giren tahkimin uygulanmasına dönük esasları belirliyor.

Vakıflar Yasası`nda değişiklik olacak
Bu tasarıların yanısıra Genel Kurul`da, geçen hafta gündeme alınmasına karşın görüşülemeyen üretimini likit petrol gazı ile yapan üreticilerin zararlarının karşılanması hakkındaki tasarı, ODTÜ`nün KKTC`de bir kampüs kurmasına ilişkin anlaşma, vakıf üniversitelerine devlet desteği verilmesini öngören tasarı, Vakıflar Yasası`nda değişiklik yapan tasarı, Hazine`ye ait tarım arazilerinin satışı hakkındaki tasarı ile genel kadro ve usulü hakkındaki KHK`nin görüşülmesi bekleniyor.
Ayrıca, SSK Yasası`nın bazı maddelerinin değiştirilmesine ilişkin tasarı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Yasa`da değişiklik öngören tasarı, Telsiz Yasası`nın bazı maddelerini değiştiren tasarı ile ürünlere ilişkin teknik mevzuatın hazırlanması ve uyulanmasına ilişkin tasarının da Meclis tatile girmeden önce görüşülerek yasalaştırılması planlanıyor. Meclis`in bu tasarı ve tekliflerin yasalaşmasından sonra 1 Temmuz`da tatile girmesi bekleniyor.

Diğer Ekonomi Haberleri