Üç Engel: Bürokrasi, Kredi, KDV

Bigpara Haber
Sektörel Dernekler Platformu ilk araştırma raporunu yayımladı. 18 sektörün incelendiği rapora göre, sektörlerin ortak sorunlarının başında bürokrasi, finansman maliyetleri ve KDV geliyor.


ODTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Hakan Ercan`ın hazırladığı Sektör Durum Analizi, Sorunlar ve Çözüm Önerileri-1 raporda 18 sektör incelendi.

* Rekabete açık sektörler: Raporda, ihracatçı ve dış krizden etkilenmemiş sektör olarak gösterilen hazır giyim sektörünün üretim ve dış ticaret performansının 1998 ve 1999 yıllarında başarılı olduğu kaydedildi. İç pazarda dış rekabete açık olan sektörler olarak hazır giyim, otomotiv, kağıt sektörü, gübre ve çimento sektörü olduğu belirtilen raporda, beyaz eşya sektörünün de Gümrük Birliği sonrasında dış rekabete açık hale geldiği vurgulandı.

* Bürokrasiden şikayet: Sektörlerin ortak sorunlarına da yer verilen raporda, bu sorunlar bürokrasi, finansman maliyetleri, girdi maliyetleri, ihracatçı sektörlere fuar ve tanıtım desteği, ithalat, kalifiye eleman sorunu, yönetim zaafiyeti, kamu ağırlığı, tarım sübvansiyonları, kayıtsız istihdam, KDV oranları, altyapı, arıtma tesisleri, taşıma maliyetleri olarak sıralandı.

Raporda, tarım sübvansiyonlarıyla ilgili olarak diğer teşvik biçimlerinin kaldırılarak, çiftçinin doğrudan desteklenmesi sistemine geçilmesi, dampingli ithalata karşı antidamping mevzuatının etkin olarak uygulanması istendi. (YENİ BİNYIL)

Diğer Ekonomi Haberleri