Tüzmen: Hedefimiz Çin üzerinden `bambu ağı`

Bigpara Haber
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye`nin Asya Pasifik stratejisinde Çin`in hedef ülke olduğunu söyledi. Tüzmen, 11. Çin Uluslararası Yatırım ve Ticaret Fuarı`nda Türk Pavyonu`nun açılışını, Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Ma Xiuhong ile birlikte yaptı. Açılışta, Mehter takımı, halk oyunları ve semazen ekipleri gösteriler sundu. Daha sonra Türk-Çin Yatırım Semineri`ne katılan Tüzmen şunları söyledi:
Hedefimiz, bambu ağı olarak tanımlanan bölge ülkelerinde yerleşik, sayıları 100 milyonlarla ifade edilen Çinlilerin oluşturduğu güçlü ilişki ağlarından faydalanarak Doğu Asya ülkeleriyle ilişkilerimizin hızla geliştirilmesidir. Çin ile ticari ilişkilerimizdeki büyük açıkların turizm, müteahhit hizmetleri ve yatırım alanlarında elde edeceğimiz dış gelirlerle kısmı olarak telafi edilmesi gerekmektedir.

Çin`e yönelik ihracat yüzde 50 arttı


Tüzmen, dış gelirin artırılması amacıyla yapılacak faaliyetlerle ilgili olarak da şu bilgileri verdi: Yılda 500 bin Çinli turistin ülkemizi ziyaret etmesini, kuruluşlarımızın Çin`de kümelenerek gerçekleştirecekleri yatırımlarla Uzakdoğu pazarına ihracatını artırmasını hedefliyoruz. Ülkemizin en az 2 bölgesinde Çin Ekonomik Yatırım Bölgesi kurulmalı.
Tüzmen, Çin`e yönelik ihracatın 2006 yılının eylül ayından itibaren her ay yüzde 50 oranında arttığını ve 2007 yılının sonunda ilk kez 1.2 milyar dolara ulaşacağını ifade etti.

Diğer Genel Haberleri