TÜSİAD: Kıbrıs çözülmezse işimiz zor

TÜSİAD Başkanı Özilhan, KKTC`de yapılacak seçimleri değerlendirirken, Kıbrıs sorunun çözülmemesi halinde Türkiye`nin zor durumda kalacağını kaydetti

Bigpara Haber
TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, KKTC`de yapılacak seçimleri değerlendirirken, Kıbrıs sorunun çözülmemesi halinde Türkiye`nin zor durumda kalacağını, hangi iktidar gelirse gelsin temennilerinin bu sorunun çözülmesi yönünde olduğunu kaydetti.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Özilhan, Türkiye`nin Teknoloji Geliştirmedeki Öncelikleri ve İşbirlikleri ana temasıyla bugün başlayan 5`inci Teknoloji Kongresi sonrasında gazetecilere KKTC`de 14 Aralık`ta yapılacak seçimleri değerlendirdi.

Bir gazetecinin, KKTC`de seçimler öncesinde Gürcistan modelini çağrıştıran söylemlerin olduğu ve muhalefetin kaybetmesi halinde sokak yürüyüşleri yapacağı yönündeki söylentileri hatırlatması üzerine Özilhan, seçimlerin demokratik bir ortam içinde gerçekleştiğini söyledi.

Gayet tabi enteresan bir noktaya geldi. Bizim, TÜSİAD olarak tavrımız ve pozisyonumuz belli diyen Özilhan, seçim sonucunda kim kazanırsa kazansın, kim hükümet kurma görevi alırsa alsın tüm temennilerinin Kıbrıs sorununun çözümü için gereğinin yapılması yönünde olduğunu belirtti.

2004 yılının hem Kıbrıs, hem de Türkiye için çok önemli olduğunu dikkat çeken TÜSİAD Başkanı Özilhan, bu önemin herkes tarafından bilindiğini, bunun önemli bir ayağının da Kıbrıs sorunun çözülmesi ve Türkiye`nin önünün açılması olduğunu kaydetti.

Özilhan, sorunun çözülebileceği bir ortamın olaşacağı yönünde iyimser olduğunu dile getirdi. Kıbrıs sorunun çözülmemesi halinde Türkiye`nin zor durumda kalacağını kaydeden Özilhan, Güney Kıbrıs AB üyesi olacak. Güney Kıbrıs ile Türkiye`nin Gümrük Birliği anlaşması ve ticaret anlaşmaları olacak. Bu sıkıntıların çözülebileceği bir ortamın olduğuna, Annan Planı`nın buna bir temel olarak olabileceğine, her iki toplumunda uzlaşmadan yana olduğunu görüyorum dedi.
AKP iktidarının Kıbrıs politikasını nasıl değerlendirdiği yönündeki bir başka soruyu da yanıtlayan Tuncay Özilhan, hükümetin, bugünkü hükümetin devam etmesini istediğini tahmin ettiğini dile getirdi.

Özilhan, hükümetin bu konuda da gerekli girişimlerde bulunduğunu vurgulayarak, demokratik seçimler sonrasında sonuçların 15 Aralık`ta görüleceğini kaydetti.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman`ın kendileri ile görüşüp görüşmeyeceği yönündeki bir soru üzerine Özilhan, şu ana kadar bu konuda herhangi bir temasın olmadığını söyledi.

Özilhan, ayrıca İstanbul Yaklaşımı ile ilgili bir soru üzerine de, bu konuda önemli adımların atıldığını, bir takım eksikliklerin hala bulunduğunu belirterek, İstanbul Yaklaşımı için çok daha önemli adımların atılabileceğini söyledi. (Hürriyet)

Diğer Ekonomi Haberleri