TÜSİAD`a göre Türkiye`nin 7 önceliği

Bigpara Haber

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Cenevre`den  Türkiye ve AB ile ilgili önemli mesajlar gönderdi.

HÜRRİYET

İsviçre-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası`nın davetlisi olarak İsviçre`nin Cenevre kentine giden Yalçındağ, ‘Dünyada Son Ekonomik Gelişmelerin Türkiye`ye Yansımaları Ve Yabancı Yabancıları Etkileyecek Gelişmeler’ konulu konferansa katıldı.

Büyük ilgi gören ve İsviçre`nin önde gelen bankaları, ticaret ve sanayi kuruluşlarının yer aldığı konferansa, 130 kişi katıldı. Konferansa katılan Yalçındağ, Türkiye`nin AB üyeliği yolunda ekonomik ve siyasal alanlarda birçok önemli adımlar atarak ilerlemeler sağladığını, AB üyeliği konusunda şeffaf ve eşit bir yöntem izlenmemesi halinde Türkiye`nin bu önemli açılımının sekteye uğrayacağını söyledi. Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜSİAD olarak Türkiye`nin kısa ve orta vadeli önceliklerini şöyle sıraladı:

“Birincisi; demokrasi ve yargı sisteminin geliştirilmesi, ikincisi; makro ekonomik programın ve büyüme stratejisinin güçlendirilebilirliğidir. Üçüncü olarak, Türk halkının 21`inci Yüzyıl`ın rekabet ve mücadelelerine hazır kılacak bir eğitim reformu, dördüncüsü kayıt dışı ekonominin azaltılmasıyla ve vergi reformu, beşincisi, tarım reformu ve bölgesel gelişim konularıdır. Altıncısı, Türk bilgi toplumunun ve ileri- teknolojiye dayalı ekonomisinin desteklenmesi, yedincisi, Türk yasaları ve mevzuatlarının Avrupa yasalarına geçiş sürecinde, şeffaf ve iyi organize olmuş bir çalışma göstermek.”

AB İÇİN DESTEK İSTEDİ

Dünya ekonomisinin çok hızlı değişim içerisinde olduğunu hatırlatan Arzuhan Doğan Yalçındağ, değişimin beraberinde riskler getirmesine karşın, büyük fırsatlar taşıdığını da belirtti. TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, şöyle konuştu:

“Türkiye, global dönüşümden yeterince faydalanabilmek için son birkaç yılda gözle görülür bir ilerleme göstermiştir. Bu global dünyada kimsenin tek başına var olamayacağını çok iyi biliyoruz. Ekonomilerin başarı sırrı güvenli, yapıcı, dinamik ve adil ortaklıklarda yatar. Bize göre Türkiye`nin AB`ye yönelişi, bu temel anlayışı yansıtmaktadır. Hepimiz adaylık pazarlığına bu yapıcı ortaklık ruhu ile bakmamız gerekir.”

Yalçındağ, İsviçreli bankacı ve sanayicileri AB üyeliği konusunda desteklemeye davet etti.

301`DE HEMEN DEĞİŞİKLİK BEKLEMEYİN

Yemekli konferans ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TCK`daki 301`nci maddenin hemen değiştirilmesini beklemenin yanlış olacağını bildirdi. Yalçındağ, “Bu maddeyi anayasamızda yapacağımız değişiklikler çerçevesinde değerlendirmek daha doğru olacaktır ve bunun için de zamana ihtiyaç vardır. Zira 1982 Anayasası`nın sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve benzeri kesimler tarafından ele alınması için zamana ihtiyaç vardır” dedi. TÜSİAD Başkanı, 301`nci maddenin göstermelik, çarçabuk kaldırılması yerine Anayasada yapılması istenen reform kapsamında ve Türk halkının faydası doğrultusunda değerlendirilmesinden yana olduklarını vurguladı.

Türkiye`deki radikal akımların Türk turizmini etkileyip- etkilemediği sorusu üzerine Arzuhan Doğan Yalçındağ, “Türkiye`nin bir imaj sorunu vardır. Bu sorun sadece turizmde değil. Ekonomimizi ve Türkiye’nin AB üyeliğini de etkiliyor. Her ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de kimi siyasi ve dini gurupların radikal uçları olabiliyor. Buna sadece dini olarak değil, aşırı komünist ve benzeri uç gruplar da vardır. Tıpkı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi. Ama Türkiye`nin gerçek yüzünü gösterebilmesi için hepimizin çaba harcaması gerekir” dedi.

Diğer Genel Haberleri