Türkler viskiyi çok pahalı içiyor

Bigpara Haber
Dünyanın en büyük alkollü içecek dağıtıcısı Diageo`nun Türkiye Genel Müdürü Ulrich C. Melzer, Türkiye`de içki dağıtım tekelinin devletin elinde bulunması, ithal içki fiyatlarının Tekel tarafından belirlenmesi ve yüzde 275`e varan yüksek vergi uygulaması nedeniyle, Türklerin ithal içkileri çok pahalıya tükettiğini söyledi.

Türkiye`de satılan yabancı içkilerin fiyatının Tekel tarafından saptandığını belirten Melzer, ‘‘Böylesi bir ortamda yabancı içki piyasasında rekabet oluşmuyor ve tüketici yabancı içkileri çok pahalıya içiyor’’ dedi.

Tekel`in dağıtımının özelleşmesi ile içki piyasasında rekabet şartlarının oluşacağını ve Türk tüketicinin daha iyi hizmet alacağını belirten Melzer şöyle devam etti:

‘‘Türkiye`de Diageo olarak, Johnnie Walker, JB, Smirnoff, Baileys gibi markaların dağıtımını yapıyoruz. Alkollü içecekler alanında dünyanın en büyük dağıtıcısıyız. En saygın markaları biz dağıtıyoruz. Türkiye`de ithal içkiye uygulanan vergi çok yüksek. Tüketiciler bir şişe ithal içki için ödedikleri paranın yarısını vergi olarak ödüyorlar. İthal içkide vergiler düşerse devlet daha fazla vergi toplar. ’’

Melzer; ithal içkide vergi oranının düşmesiyle satışların artacağını ve devletin topladığı vergi miktarının artacağını söyledi.

Polonya`da içki satışlarına uygulanan verginin düşmesiyle içki satışından toplanan verginin arttığını vurgulayan Melzer, ‘‘Aynı şey Türkiye`de de olur. Tüketici daha ucuza daha kaliteli içki içer’’ dedi.

Mevcut Tekel yasası nedeniyle ithal içkilerin kotalarla Türkiye`ye sokulduğunu hatırlatan Melzer, ‘‘ İçki hem kotayla Türkiye`ye sokuluyor, hem de satılacak ithal içkinin fiyatını tekel belirliyor. Bu iki durum ortadan kalktığında daha fazla içki satarız ’’ dedi. Dieago Genel Müdürü Melzer, içkinin bilinçsiz tüketimine karşı olduklarını tüketiciyi bilinçlendirmek için kampanyalar düzenlediklerini söyledi. Diageo`nun sattığı markaların tümünün rafine ürünlere sahip olduğunu vurgulayan Melzer şöyle devam etti:

‘‘Satışını yaptığımız ürünler çok özel koşullarda üretilen kalitesini kanıtlamış ürünler. Satış yaptığımız markaların dünyanın her yerinde özel müşterileri var. Viski, votka, tekila yada Irish Cream rastgele içilecek şeyler değil. Bunların tümünün içme biçimi ve kültürü var. İçki içme kültürüne bağlı kalınarak alınırsa sağlık için zararlı değildir.’’

Ucuz viski piyasayı bozuyor

Diageo Türkiye Genel Müdürü Ulrich C. Melzer, çok ucuz fiyatlarla satılan viskilerin piyasayı bozduğunu, devletin ucuz viskiden büyük miktarda vergi kaybettiğini söyledi. Türkiye`de satış fiyatı 15 milyon lira olan viskilerin bulunduğunu vurgulayan Melzer, ‘‘Bu viskilerin türkiye`ye giriş fiyatları maliyetinin al tında gösteriliyor, böylece devlete az vergi ödenerek devlet zarar ettiriliyor ’’ dedi. Melzer, ‘‘Türkiye`ye ithal edilen bazı viskilerin faturasının maliyetinin altında bir fiyattan gösterildiğini nereden biliyorsunuz ? ’’ sorusuna, Melzer , ‘‘ Biz İskoçya`da bir şişe viskinin maliyetin biliyoruz, bu viskilerin tümü İskoçya`dan geliyor, kesinlikle faturalar maliyetin altında gösteriliyor.

Diğer Ekonomi Haberleri