Türkiye`ye Yabancı Bakışı İyimser

Bigpara Haber
Piyasaları hafta içinde karıştıran tüm belirsizliklere rağmen dış gözlemciler istikrar programına ilişkin iyimserliklerini koruyor.


Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley`in 20 Kasım`da yayımlanan Türkiye raporunda 2001 yılı için umutlar tazelendi. IMF destekli ekonomik programın mali
ayağının uygulamasının başarılı bir şekilde yürütüldüğü belirtilen raporda, Meclis`te görüşülen bütçe tasarısında bütçe açığının bu yılki Gayri Safi Yurt İçi Hasıla`nın (GSYİH) yüzde 9.4`ten yüzde 3.5`e çekilmesinden de övgüyle bahsediliyor. 2001 yılı faiz dışı bütçe fazlasının beklentilerin üzerinde GSYİH`nin yüzde 5`i seviyelerinde tahmin edilmesinin de hükümetin bütçe disiplini konusundaki kararlılığının göstergesi olduğu belirtiliyor. Kamu maliyesindeki iyileşmenin faiz ödemelerinin bütçe üzerindeki yükünün azalmasına bağlayan Morgan Stanley, 2001 yılı için GSYİH`nin yüzde 10.8`i seviyesinde öngördüğü faiz ödemelerinin konsolide bütçe açığını yüzde 3.3`e çekmesini bekliyor.


GELİR POLİTİKASI KRİTİK;

Enflasyonda kalıcı düşüşün sıkı gelir politikasıyla sağlanabileceğini vurgulayan Morgan Stanley raporu, hükümetin bu konudaki politikasının belirlenen enflasyon hedefiyle büyük ölçüde tutarlı olduğunu kaydediyor. Raporda 2001 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşecek ve 600 bin işçiyi kapsayan toplusözleşmelerin önemine dikkat çekildi. 2001 yılının ilk yarısı için hükümetin memurlara yüzde 10`luk bir ücret artışı öngördüğünü belirten Morgan Stanley, bunun yanında kamu imalat sanayiinde ücret artışlarının bu yılın ilk yarısında yüzde 18.3 seviyesinde gerçekleşmesinin kaygı verici olduğu belirtildi. Rapor, enflasyonla mücadeleyi yapısal reformlardaki kararlılığa bağlıyor. (RADİKAL)

Diğer Ekonomi Haberleri