Türkiye`ye iki banka geliyor

Batılı ülkelerin yaptırımları gevşettiği İran, rotayı Türkiye`ye çevirdi...

Bigpara Haber

Batılı ülkelerin yaptırımları gevşettiği İran, rotayı Türkiye`ye çevirdi.

ABD ve BM Güvenlik Konseyi`nin İran`ın nükleer enerji alanındaki anlaşmazlıklarıyla ilgili yaptırımları gevşetmesi Türkiye`ye yarayacak. Batılı ülkelerle uzlaşan İran, finans sektöründeki en önemli açılımını Türkiye`yle yapmak için kolları sıvadı. Daha önce birkaç kez Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`nun kapısını çalan iki büyük İran bankası olumlu gelişmeler üzerine Türkiye`de faaliyet gösterme talebini yineledi. Bank Pasargad ve Bank Tejarat`ın harekete geçmesinde 1982`den beri Türkiye`de olan ama yaptırımlar nedeniyle 2012`de küçülen Bank Mellat`ın genişleme talebine onay çıkması da etkili oldu. İki bankanın talebini Dışişleri Bakanlığı`na ilettiği öğrenildi.

HESAP AÇMA SIKINTISI

Sabah`dan Hazal Ateş`in haberine göre, konu Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz`ın İran ziyaretinde de gündeme geldi. İran finans çevreleri, Türkiye`de aktif bankacılık yapmak istediklerini bildirdi. Türk bankalarında hesap açtırmada sıkıntı yaşanmaması konusunda da yardım istedikleri öğrenildi. İran`ın Türkiye`de aktif bankacılık yapmak istediğini belirten Merkez Bankası yetkilileri de Bizden bankacılık işlemleri konusunda yaşanan sıkıntıların aşılmasını talep ediyorlar dedi. Yetkililer, İranlılar`ın petrolden elde ettikleri geliri hem Türkiye`de değerlendirmek hem de sayıları hızla artan şirketlerine finansman sağlamak istediklerine dikkat çekti.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

BÜYÜME İZNİ ÇIKTI

Yüksek miktarda petrol ve doğalgaz geliri olan İran`ın yaptırımların yumuşamasıyla beraber Bank Mellat aracılığıyla Türkiye ile olan ticaretinde de artış bekleniyor. Tejarat Bank ve Bank Pasargad 2012`de Türkiye pazarına girmek için BDDK`nın kapısını çaldı. Ancak geçen sürede bir yanıt alamadı. Yaptırımların yumuşaması ve iki ülke arasındaki ticaret hedefinin 30 milyar dolar olarak belirlenmesi İranlı bankaların iştahını kabartıyor.

Türkiye`de üç şubesi var

Bank Mellat`a 1981`de Türkiye`de faaliyet izni verildi. Ardından İstanbul, Ankara ve İzmir şubeleri açıldı. Banka, ABD`nin yaptırımları nedeniyle küçülmek zorunda kaldı. 2012 sonunda bankanın toplam aktifleri bir önceki yıla göre 8 kattan fazla küçülerek 408 milyona indi.

Araplar da sıraya girdi

Banka Pasargad, İran`ın özel bankalarından. 2005`te kurulan bankanın en büyük hissedarı Pars Aryan yatırım şirketi. Tüketici ve yatırım bankacılığı yapıyor. Bugün İran`da 300`ün üzerinde şubesi var. 3 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. 2012 yılında banka `The Banker` dergisinin ilk 1000 banka sıralamasında 266`ncı olmuştu. Tejarat Bank ise İran`ın eski bankalarından biri. 1979`da kurulan banka ticaret bankası anlamına geliyor. Diğer ülkelerde 6 şubesi bulunuyor. Bankanın hizmet bölgesi arasında Ortadoğu, Asya ve Avrupa da bulunuyor. Öte yandan BDDK`nın kapısını ısrarla çalan Suudi Arabistan ve Katar`dan birer banka olduğu da söyleniyor.

Diğer Piyasa Haberleri