Türkiye`ye DEV yatırım

Bigpara Haber

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Energy Allied firması ile görüşmelerde son aşamaya gelindiğini, teşvik kapsamında Türkiye`ye gelecek olan Amerikan firmasının 3 milyar dolarlık yatırım planladığını belirtti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD`deki temaslarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Türkiye`nin ABD`ye olan ihracatını artırmanın yollarını bulmak gerektiğine işaret eden Çağlayan, ``Asya, Pasifik ve ABD`de lojistik merkezleri oluşturmak istiyoruz. Şikayet kolaycılık olur. Netice`de bu ülke 2.3 milyar dolar ithalat yapan bir ülke`` dedi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Türkiye`de yatırım yapmaya hazırlanan bir şirketle son aşamaya gelindiği gazetecilerle paylaşan Çağlayan, enerji ve petro–kimya alanında Türkiye`ye yatırım yapmak isteyen Energy Allied`la görüşmelerde son aşamaya gelindiğini, teşvik kapsamında Türkiye`ye gelecek olan Amerikan firmasının 3 milyar dolarlık yatırım planladığını belirtti.

Kömür, amonyum, üre ve sülfirik asit üretmek için Türkiye`de tesis kurmayı planlayan Energy Allied`ın aynı zamanda dizelin alternatifi bir yakıt üretme konusunda da iddialı olduğuna dikkati çeken Çağlayan, böyle bir durumda Türkiye`nin yüzde 70`in üzerinde dışa bağımlı olduğu bir alanda iç üretime sahip olacağını ve bu üretimin ham maddesi olarak Türkiye`nin kendi kömürünün kullanılacağını anlattı.

Çağlayan, ithalatı azaltıp, ihracatı artıracak bu tarz yatırımları stratejik yatırımlar olarak gördüklerini, Mısır asıllı olan ve dedeleri Türk olan Mike Nasser`ın başında olduğu Energy Allied`in projesinin isminin ``Kömürden Gaza Dönüşüm`` olduğunu belirterek, birkaç yılda tamamlanması planlanan yatırımın, Türkiye`nin yıllık ithalatını 1.5 milyar dolar azaltacağını, 4 bin kişiye istihdam sağlayacağını bildirdi.

YATIRIMLAR ÇİN`DEN TÜRKİYE`YE KAYIYOR

Maliyetlerin yükselmesiyle Çin`de konuşlanmış birçok firmanın yönünü Türkiye`ye çevirdiğini de aktaran Çağlayan, ``Yatırımlarda Çin`den Türkiye`ye ciddi bir kayma olmaya başladı. Çin`de şu an işçilik ücretleri 450 dolar civarında, bizde ise 400 dolar civarında. Çin`deki iş gücü maliyetleri bizim 6. bölgeden çok daha fazla`` dedi.

Filistin asıllı bir Amerikalı`nın sahibi olduğu firmanın da Kayserili bir Türk firması ile ortaklık anlaşması imzaladığını ve Türkiye`ye büyük bir yatırım yapma kararı aldığını anımsatan Çağlayan, 1 milyar dolardan fazla cirosu olan bu firmanın yatırımını Çin`den Türkiye`ye transfer edenlerden biri olduğunu söyledi.

Diğer Genel Haberleri