``Türkiye üye olmazsa plan çalışmaz``

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye AB’ye tam üye olmazsa Annan planının birçok tarafının çalışmayacağını söyledi

Bigpara Haber
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kıbrıs`ta çözüm ile Türkiye`nin AB`ye tam üyeliği arasında bağlantı olduğunu belirterek, Türkiye, AB`ye tam üye olmadıktan sonra bu planın birçok yönü çalışmayacak ve işlemeyecektir dedi.

TBMM Genel Kurulu`nda, CHP`nin Kıbrıs konusundaki Genel Görüşme önergesinin öngörüşmesi sırasında Hükümet adına Dışişleri Bakanı Abdullah Gül söz aldı. Ada`da yapılacak müzakereler neticesinde ortaya nihai metnin çıkacağını belirten Gül, Kıbrıs, milli bir meseledir. Meselenin bu yıl içinde çözümlenebilmesi için bizi siyasi irade almaya sevkeden konu, Rum tarafının tek başına AB`ye girmesi ve bunun neden olacağı sorundur. Bu bir taraftan KKTC`deki Türk vatandaşlarının eritilmesi, Simitis bunu Enonis diye sundu. Diğeri ise Türkiye-AB ilişkileri açısından ortaya çıkacak durumlardır diye konuştu.

Böylesi bir konuda herkesin dikkatle olması gerektiğini, yapıcı eleştirileri bildiklerini kaydeden Gül, şunları söyledi:

Ancak çözümsüzlüğü çözüm olarak görenlerin şunu düşünmesi lazım: Burada bir anlaşma olmazsa, takvim Türkiye ve KKTC`deki Türklerin lehine mi aleyhine mi işleyecek? Bir projeksiyonu yapıp bakmak lazım. Eğer 5-10 yıl sonra KKTC`deki Türkler daha kuvvetli hale gelecek, Türkiye`nin konumu çok daha iyi olacak deniyorsa, her halükarda anlaşmazlığı tercih ederiz. Her halükarda kabul etmeyeceğimiz şeylere evet diyeceğimiz anlamı çıkarılmamalıdır

Gül, Kıbrıs`ta varılacak çözümün yeni sorunlar ve gerginliklere yol açmaması gerektiğini bildirerek, Kıbrıs Türkleri ile Rumların barış ve güvenlik içinde yanyana yaşabileceği bir ortam sağlanmalı dedi.

Gül, Türk tarafının plandaki değişiklik önerileri hakkında da şunları söyledi:

Adada iki ayrı, eşit tarafın bulunduğunun teyidi ve iki kesimliliğin güçlendirilmesi.

Ada`daki Türk askeri varlığı üzerindeki kısıtlamaların hafifletilmesi ve Türkiye`nin garantörlük haklarının fiilen sürdürülmesi.

BM tarafından önerilmiş olan girintili çıkıntılı haritanın, daha az sayıda Kıbrıslı Türk`ün yerinden olmasını engelleyecek şekilde daha düz çizilmesi.

Planda uzlaşma sağlanamayacak konuların Genel Sekreter Kofi Annan tarafından doldurulması konusunda da Gül, şunları söyledi:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı bakacak (İstediğimiz gibi olmamış bizi tatmin etmiyor) derse referandumda reddedecek, tatmin olursa kabul edecek. Burada da bitmeyecek son söz TBMM`nin ve Yunanistan Parlamentosu`nun olacaktır

Diğer Politika Haberleri